Foto: LETA

Lai segtu Covid-19 laboratorisko izmeklējumu organizēšanas un veikšanas izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu, tiek rosināts Nacionālajam veselības dienestam piešķirt finansējumu 2 278 397 eiro apmērā no "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem", liecina uz nākamo valdības sēdi sagatavotais rīkojuma projekts.

No minētās summas 2 277 217 eiro paredzēti jūnija mēneša izdevumu segšanai, savukārt atlikušie 1180 eiro - lai veiktu korekcijas sakarā ar finansējuma aprēķina formulu maijā un martā.

No šiem vairāk nekā diviem miljoniem eiro vislielākā daļa finansējuma jeb 2 095 213 eiro tiktu virzīti tieši Covid-19 laboratorisko izmeklējumu tarifu apmaksai. Ministrijā skaidro, ka veselības aprūpes pakalpojumu klāstā līdz Covid-19 pandēmijai nebija iekļauti laboratoriskie izmeklējumi, kas nodrošina Covid-19 diagnostiku. Covid-19 pandēmijas laikā tika izveidoti jauni laboratorisko pakalpojumu tarifi, balstīti uz faktiskām izmaksām.

Tiktu segtas arī mobilo vienību izmaksas par paraugu paņemšanu personu dzīvesvietā 56 725 eiro apmērā. Kā norāda ministrijā, Covid-19 pandēmijas laikā ir svarīgi izslēgt slimo pacientu kontaktu ar veseliem. Līdz ar to pacientiem, kam ir aizdomas par Covid-19 un nav iespējas nokļūt ar savu transportu līdz paraugu paņemšanas punktam vai ir funkcionālie traucējumi, kas apgrūtina pacientu pārvietošanos ir nepieciešama Covid-19 diagnostikai nepieciešamo paraugu paņemšana pacienta dzīves vietā un to nogādāšana līdz laboratorijai.

Šo pakalpojumu nodrošina Centrālā laboratorija un "E.Gulbja laboratorija". Pakalpojumu izmaksas veido transporta - loģistikas pakalpojumi, ārstniecības personu darba laika apmaksa un individuālo aizsardzības līdzekļu izmaksas.

Paraugu paņemšanas punktu darbības nodrošināšanai un tostarp paraugu paņemšanai tiek rosināts piešķirt 49 512 eiro. Lai veiktu pacientu izmeklēšanu uz Covid-19 ir jāorganizē pacientu plūsmas izmeklējamo paraugu paņemšanai, tā lai citi iedzīvotāji un medicīniskais personāls būtu pasargāts no inficēšanās riskiem.

Lai mazinātu šos riskus ir izveidoti speciāli izmeklējamo paraugu paņemšanas punkti tikai Covid-19 diagnostikai. Šajos punktos pēc katra pacienta tiek mainīti noteikti individuālie aizsardzības līdzekļi un veikti dezinfekcijas pasākumi. Pacienti tiek pieņemti noteiktos laikos, lai nodrošinātu, ka pacienti savstarpēji nekontaktējas.

Vienlaikus ministrija rosina piešķirt 54 012 eiro zvanu centra izdevumu segšanai, kas iekļautu telefonu centrāles reģistratoru darba izmaksas. Rīkojuma projektā skaidrots, ka zvanu centrs saņem nosūtījumus un organizē pacientu plūsmu sadalījumu paraugu paņemšanas punktos noteiktos laikos, tā lai pacienti pakalpojumu saņemtu savstarpēji distancēti. Zvanu centrs arī apzina pacientu iespējas nokļūt līdz paraugu paņemšanas punktam un organizē izbraukums uz pacienta dzīves vietu izmeklējamā parauga paņemšanai.

Tostarp paredzēts arī segt izdevumus par individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi 14 923 eiro apmērā. Individuālās aizsardzības līdzekļi ir jālieto medicīniskam personālām paraugu paņemšanas punktos un laboratorijās, lai nodrošinātu medicīniskā personāla epidemioloģisko drošību.

Kā atzīmē ministrijā, lai ārstniecības iestādes varētu veikt izmeklējamā materiāla paņemšanu stacionārā, tās ir jānodrošina ar paraugu paņemšanas transporta barotnēm, kuras nepieciešamas izmeklējamā parauga transportēšanai uz laboratoriju. Tādējādi šajā pozīcijā radušos izdevumus plānots segt ar finansējumu 8012 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka valdība augusta pirmajā pusē nolēma no "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem" piešķirt 2 946 255 eiro, lai Nacionālais veselības dienests segtu izdevumus, kas radušies saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un seku novēršanu.

No minētās summas 333 270 eiro tika virzīti ambulatoro veselības pakalpojumu izmaksu segšanai, bet 99 352 eiro - stacionāro veselības pakalpojumu izdevumu segšanai. Lielākā daļa līdzekļu jeb 2 513 633 eiro tiks novirzīti laboratorisko izmeklējumu organizēšanas un veikšanas izdevumu segšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!