Lai optimizētu vidusskolas centralizēto eksāmenu sistēmu, Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) jau nākamajā mācību gadā rosina samazināt centralizēto eksāmenu skaitu.
Diskusijā ar izglītības iestāžu pārstāvjiem ISEC vadītājs Māris Krastiņš izteica priekšlikumu jau nākamajā mācību centralizēti vairs neorganizēt eksāmenus biznesa ekonomiskajos pamatos, kultūras vēsturē un ģeogrāfijā.

Šajā sarakstā bija iekļauts arī dabaszinātņu eksāmens, taču, tā kā tas nākotnē varētu pretendēt uz obligātā eksāmena statusu, eksāmens dabaszinātnēs joprojām būs centralizēts, lēma diskusijas dalībnieki.

Krastiņš norādīja, ka centralizēti organizējamo eksāmenu skaita samazināšana ļaus par vienu nedēļu ātrāk izsniegt centralizēto eksāmenu sertifikātus un optimizēt eksāmenu sesijas grafiku, kas ir īpaši svarīgi vidusskolu absolventiem, kuri gatavojas studijām ārvalstu augstskolās.

Šāds priekšlikums tika izteikts, balstoties uz ISEC apkopoto informāciju, ka minēto eksāmenu, izņemot ģeogrāfijas, rezultāti netika ņemti vērā, iestājoties augstskolās. Ģeogrāfijas eksāmena atzīmes bija vajadzīgas tikai Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes trijās studiju programmu reflektantiem.

ISEC priekšlikums paredz, ka turpmāk skolēni šos eksāmenus joprojām varēs kārtot, tos sagatavos valsts līmenī, taču tie netiks centralizēti organizēti - eksāmenus labos konkrētajās skolās.

Lai jau 2005./2006.mācību gadā praksē realizētu šīs izmaiņas, ISEC lūgs saskaņojumu rajonu Izglītības pārvaldēm un Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārīgās izglītības departamentam, kura pārstāvji diskusijas laikā šo ierosinājumu nosauca par nesaprātīgu. Tāpat par iespējamām izmaiņām tiks ziņots LU.

Diskusijas laikā Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Baiba Rivža, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts un citi augstskolu pārstāvji rosināja nākotnē noteikt četrus obligātos centralizētos eksāmenus - latviešu valodā, kādā no svešvalodām, matemātikā un dabaszinātnēs vai atsevišķi ķīmijā, fizikā vai bioloģijā. Pārējos eksāmenus skolēni varētu izvēlēties.

Knēts norādīja, ka izglītības līmenis kopumā ir krities un skolēni tagad izvēlas kārtot vieglākos eksāmenus humanitārajās zinātnēs, nedomājot par to, kas varētu būt noderīgs tālākā nākotnē.

Krastiņš uzsvēra, ka fundamentālas izmaiņas centralizēto eksāmenu norisē ir jāievieš jau laikus, lai, iestājoties 10.klasē, skolēns zinātu, kas viņu sagaida, beidzot vidusskolu. Augstākās izglītības iestāžu pārstāvju rosinātās pārmaiņas varētu stāties spēkā tikai pēc četriem gadiem - 2008./2009.mācību gadā, jo uzņemšana vidusskolās šim mācību gadam jau ir notikusi.

Par iespējamām izmaiņām vēl tiks diskutēts. Darba grupas dalībniekiem divu nedēļu laikā lūgts iesniegt priekšlikumus, kā mainīt eksāmenu kārtību. Nākamā diskusija varētu notikt mēneša laikā, norādīja Krastiņš.

Diskusijā piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības departamenta direktors Jānis Čakste, Augstākās izglītības politikas nodaļas vadītāja Velta Vikmane, Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Vētra, Biznesa augstskolas "Turība" valdes loceklis Aldis Baumanis, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Baiba Rivža un padomes loceklis Ivars Knēts, kā arī Latvijas Studentu apvienības prezidents Uldis Luckāns, vairāku skolu direktori, rajonu izglītības pārvalžu speciālisti un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Jau ziņots, ka patlaban, beidzot vidusskolu, skolēniem jānokārto pieci eksāmeni - latviešu valodā, kādā no svešvalodām, skolas individuāli noteiktajā mācību priekšmetā, kā arī divi izvēles eksāmeni.

Šogad skolēniem bija iespēja nokārtot centralizētos eksāmenus bioloģijā, matemātikā, fizikā, ķīmijā, vēsturē, kultūras vēsturē, biznesa ekonomiskajos pamatos, dabaszinātnēs, ģeogrāfijā, kā arī skolas necentralizēti organizētos eksāmenus citos mācību priekšmetos.

Arī obligātie eksāmeni - latviešu valoda kā dzimtā valoda vai valsts valoda un eksāmeni angļu, vācu, krievu vai franču valodā tika organizēti centralizēti. Kopumā ISEC organizēja 15 centralizētos eksāmenus.

Saskaņā ar Augstskolu likumu kopš pagājušā gada visās Latvijas augstskolās pilna laika studijās studenti tiek uzņemti, ņemot vērā centralizēto eksāmenu sertifikātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!