Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija uzskata, ka ir nepieļaujami ar 2007.gada janvāri palielināt nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību piecas, desmit vai pat 27 reizes, kā tas tiek prognozēts Jūrmalā.
Jūrmalas domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta (JL) norādīja, ka "nav pieļaujams palielināt nekustamā īpašuma nodokli par 2748%, ja minimālā darba alga tiek palielināta par 12,5%". Jūrmalas pašvaldības vadītāja pauda viedokli, ka "nesamērīgs nodokļa pieaugums izraisīs sabiedrībā ievērojamu spriedzi, liela daļa pilsētas iedzīvotāju nonāks nopietnās finansiālās grūtībās, bet vairākas sociālās grupas nodokli vispār nespēs nomaksāt".

Savukārt ierēdņi, kurus savā vietā uz komisijas sēdi bija atsūtījis Rīgas mērs Aivars Aksenoks (JL), pauda viedokli, ka valstij vajadzētu pašvaldībām kompensēt zaudējumus, kas tām radīsies sakarā ar nepieciešamību piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, jo maksājumi pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā tiekot rēķināti, ņemot vērā kopējo nekustamā īpašuma nodokļa apjomu.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis informēja, ka par nekustamā īpašuma nodokļa straujo pieaugumu ir satraukti ne tikai rīdzinieki, jūrmalnieki un Pierīgas pagastu iedzīvotāji, bet arī attālāku reģionu pašvaldības ir ziņojušas, ka viņu teritorijā nekustamā īpašuma nodoklis var nākamgad palielināties 2-5 reizes.

Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektors Mārtiņš Lazdovskis apgalvoja, ka nekustamo īpašumu kadastrālā vērtība tiek pārrēķināta, ņemot vērā skandināvu ekspertu ieteikumus, vērtējumā ņemot vērā arī cenas, par kurām pārdoti tuvumā esošie nekustamie īpašumi. Deputāti savukārt norādīja, ka ir jāņem vērā, ka spekulanti, daudzi no kuriem nekustamajos īpašumos iegulda "netīro" naudu, apzināti "uzpūš" cenas, bet iedzīvotājiem, kuriem tā ir vienīgā dzīvesvieta, par dzīvokli vai māju Jūrmalā vai Rīgā tāpēc nebūtu jāmaksā nesamērīgs nekustamā īpašuma nodoklis.

VZD vadītājs pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" pauda pārliecību, ka uzsāktās diskusijas ļaus noteikt "atbilstošas" kadastrālās vērtības un nekustamā īpašuma nodoklis nepieaugs ļoti būtiski.

Viņš pauda pārliecību, ka nebūtu atbalstāma situācija, ja cilvēkam, kas nekustamajā īpašumā dzīvojis gadiem ilgi, bet blakus īpašumi tiek pirkti un pārdoti par lielām cenām, būtiski palielinātos nodokļu slogs.

Dienesta vadītājs akcentēja, ka nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību pārskatīšana ir solis nekustamo īpašumu tirgus sakārtošanai. Patlaban kadastrālās vērtības ir vairākas reizes mazākas par tirgus vērtībām.

Lazdovskis informēja, ka VZD ir vērsies pie finanšu un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriem ar ierosinājumu diskutēt par nekustamā īpašuma nodokļa politiku. Šonedēļ notiks tikšanās ar Finanšu ministrijas ekspertiem, lai sagatavotu priekšlikumus 7.februāra valdības sēdei, kurā tiks meklēti risinājumi, lai mazinātu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugošo maksājumu ietekmi uz iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!