Foto: F64

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija uzskata, ka būtu jāizvērtē iespēja vērsties pret Lielbritāniju tiesā saistībā ar neziņošanu par Latvijas bērna izņemšanu no ģimenes, kā arī aicina izmantot visus diplomātiskos resursus, lai atrisinātu konkrēto gadījumu atbilstoši bērna un Latvijas interesēm.

Apakškomisija šodien diskutēja par Latvijas valstspiederīgo bērnu aizsardzību ārvalstīs, kā arī par konkrētu lietu, kurā Lielbritānijā dzīvojošajai Latvijas pilsonei Lailai Bricei šīs valsts sociālais dienests atņēmis meitu.

Demogrāfijas apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) sēdes noslēgumā aicināja vienoties par komisijas lēmumu. Viņš rosināja apakškomisiju aicināt valdību uzdot Ārlietu ministrijai sadarbībā ar Tieslietu ministriju izvērtēt iespēju Latvijai sniegt sūdzību pret Lielbritāniju starptautiskajā tiesā par to, ka Latvijas iestādēm netika ziņots par bērna izņemšanu no ģimenes. Tāpat būtu jāizvērtē iespēja vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā par bērnu tiesību pārkāpumu, piebilda deputāts.

Apakškomisija arī aicina valdību izmantot visus diplomātiskos resursus, lai atrisinātu konkrētu gadījumu par nepilngadīgā Latvijas valstspiederīgā nodošanu adopcijā atbilstoši bērna un Latvijas interesēm, pauda Parādnieks. Viņš arī atsaucās uz deputāta Andreja Elksniņa (S) ierosinājumiem uzdot valdībai pieņemt lēmumu par prasības nosūtīšanu uz Lielbritāniju, kas paredzētu apturēt un izbeigt jebkādus tiesiskos procesus, ar kuriem Brices meitu nodod adopcijai, kā arī nekavējoties viņu nogādāt uz Latviju un nodot šeit attiecīgajai bāriņtiesai.

Savukārt Elksniņš rosināja nevis aicināt valdību šādi rīkoties, bet sniegt konkrētu Saeimas uzdevumu. Apakškomisija to nevarētu darīt, bet šāda uzdevuma došanu varētu rosināt desmit deputāti. Līdz ar to šo jautājumu deputāti varētu rīt, 14.oktobrī, pārrunāt Saeimas frakciju sēdēs.

Apakškomisija aicina valdību izveidot striktu procedūru Latvijas valsts dienestu rīcībai nepilngadīgo valstspiederīgo interešu aizstāvībai neatkarīgi no valstspiederīgo darbības gadījumos, kad no viņu aprūpes izņemti bērni - Latvijas pilsoņi.

Tāpat Demogrāfijas apakškomisija atbalsta TM priekšlikumu par regulas pārskatīšanu, nosakot obligātu pienākumu informēt valsti par situācijām, kad no šīs valstspiederīgo ģimenes izņemts bērns.

Parādnieks arī uzsvēra, ka nepieciešams panākt, lai nepilngadīgiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuru vecākiem ir atņemtas aprūpes tiesības, būtu iespēja nonākt Latvijas audžuģimenēs.

Demogrāfijas lietu apakškomisija arī atzinīgi novērtēja iniciatīvu Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā pieteikties par audžuvecākiem, veidojot audžuvecāku tīklu.

Kā ziņots, Lielbritānijā dzīvojošajai Latvijas pilsonei Bricei meita no ģimenes Lielbritānijā esot izņemta pēc kaimiņa sūdzības attiecīgajām institūcijām. Meitene esot bijusi atstāta bez pieaugušo uzraudzības, kad viņas māte devusies uz darbu, bet sarunātā aukle kavējusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!