Iekšlietu ministrija (IeM) rosina turpmāk Valsts policijas (VP), Drošības policijas (DP), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadītājus iecelt amatā uz pieciem gadiem, nevis bez termiņa kā tas ir pašlaik, turklāt VP priekšniekam vairs nebūs obligāta juridiskā izglītība.

Šādas izmaiņas paredzētas ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē (VSS) izsludinātajos grozījumos IeM sistēmas iestāžu un IeVP amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā. Grozījumus vēl jāskata valdībā un Saeimā.

Likumprojekts paredz, ka Drošības policijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadītāju amatā uz pieciem gadiem iecels attiecīgais ministrs pēc tam, kad Ministru Kabinets būs apstiprinājis piedāvāto kandidatūru.

Grozījumi paredz, ka uz iekšlietu sistēmas iestāžu vadītāju amatiem varēs kandidēt amatpersonas no vecāko vai augstāko virsnieku sastāva, kuru izdienas laiks IeM sistēmā nav mazāks par desmit gadiem. Dienestu priekšniekiem būs vajadzīga akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība, bet VUGD vadītāja amata kandidātam - arī atbilstoša izglītība ugunsdrošības jomā. Toties VP priekšnieka amata kandidātam vairs nebūs nepieciešama juridiskā izglītība, paredz grozījumi.

Grozījumi arī paredz ļaut no dienesta atvaļinātajām amatpersonām – virsniekiem valkāt parādes formas tērpu valsts svētku, atceres vai atzīmējamo dienu pasākumos, IeM sistēmas iestādes vai tās struktūrvienības pasākumā, kā arī citos pasākumos Latvijā vai ārvalstīs.

Ministrija arī ierosina ļaut atvaļināt no dienesta amatpersonu sakarā ar neatbilstību amatam, ja nav cita amata, ko amatpersonai piedāvāt un kura prasībām tā atbilst.

Pašlaik likums paredz, ka Drošības policijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītāju uz nenoteiktu termiņu amatā ieceļ iekšlietu ministrs pēc tam, kad kandidatūru apstiprinājis Ministru kabinets. IeVP vadītāju pēc valdības piekrišanas amatā ieceļ tieslietu ministrs.

Uz VP, VRS un VUGD vadītāja amatu pašlaik var kandidēt Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes amatpersona, kurai ir akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība un kuras izdienas laiks Iekšlietu ministrijas sistēmā nav īsāks par pieciem gadiem. VUGD vadītāja amata kandidātam nepieciešama arī atbilstoša izglītība ugunsdrošības jomā, bet VP vadītāja amata kandidātam — juridiskā izglītība.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) iepriekš norādīja, ka iecelšana amatā uz noteiktu termiņu nodrošina stabilitāti iestādes darbībā un ļauj vadītājam izveidot savas darbības ilgtermiņa stratēģiju un to arī paredzētajā termiņā realizēt. "Līdzās tam arī iestāžu vadītāju amata kandidātiem būtu lielāka motivācija kandidēt uz šo amatu, jo viņu atrašanās amatā būtu atkarīga tikai no paša spējām un darbības rezultātiem nevis no izmaiņām koalīcijā un valdībā," pauda Mūrniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!