Foto: LETA
Pirmdien, 9. novembrī, Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome vienojās rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos, portāls "Delfi" uzzināja Zemkopības ministrijā (ZM).

Padome, kas pirmdien tikās savā pirmajā sēdē, nolēma izveidot darba grupu, kam uzdots sagatavot priekšlikumus grozījumiem likumos.

Par situāciju šajā jautājumā informāciju konsultatīvās padomes sēdē sniedza ZM, Dabas aizsardzības pārvaldes, Pārtikas un veterinārā dienesta un nodibinājuma "Dzīvnieku drauga fonds" pārstāvji.

ZM paspārnē esošā Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kas izglīto sabiedrību un dod ieteikumus valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām dzīvnieku aizsardzības un labturības jomā.

Jau vēstīts, ka Rīgas cirka izrādē "Gigantisko strūklaku šovs" šobrīd uzstājas dresētāja Natālija Berežko no Sanktpēterburgas, kuras vardarbība pret dzīvniekiem pirms pāris gadiem fiksēta šokējošos video materiālos. Tajos redzams, kā dresētāja nežēlīgi sit savu audzēkni - mazu pērtiķīti. Šādas "mākslinieces" uzņemšana izraisījusi sašutumu sabiedrībā un pārmetumus "Rīgas cirkam" par vienaldzību.

Savukārt "Rīgas cirks" pārstāvji pauduši pārliecību, ka dresētāja savu attieksmi pret dzīvniekiem ir mainījusi.

Aizdomas par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem iepriekš gūlušas arī pār citiem cirka māksliniekiem, kas uzstājušies "Rīgas cirkā". Tā dzīvnieku aizstāvju dusmas iepriekš izraisījis cietsirdībā vainotais ziloņu dresētājs Larss Holšers. Viņš nežēlību pret dzīvniekiem iepriekš noliedza.

2009. gadā starptautiska dzīvnieku aizsardzības organizācija "Animal Defenders International" (ADI) ar slēpto kameru ieguva apjomīgu video materiālu no Lielbritānijas cirka "Great British Circus" aizkulisēm, ko pēc tam izvērtēja veterinārārsti un ziloņu speciālisti. Videomateriālā redzams, kā dresētājs Holšers pat šova laikā ar rokā paslēptu asu āķi sit pa ziloņa jutīgajām vietām, lai panāktu pakļaušanos, savukārt cirka aizkulisēs visi trīs ziloņi - Sonja, Vana Mana un Deli - ik dienas tiek daudzkārt sisti ar metāla āķi, slotu un dakšu pa dažādām ķermeņa daļām,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!