Atbilstoši transporta attīstības pamatnostādņu principam nepieciešams izstrādāt stratēģiju un rīcības plānu, lai Latvijā varētu ieviest e-drošību, norādīts Satiksmes ministrijas sagatavotajā Ceļu satiksmes drošības programmas projektā, kas iesniegts izskatīšanai Ministru kabineta komitejā.
E-drošība iekļauj automātiskā zvana uz glābšanas dienesta telefonu uzstādīšanu transportlīdzekļos, automātisko ātruma adaptēšanas sistēmu un joslu maiņas apdzīšanas brīdinājuma iekārtas, kas brīdina vadītāju par manevra bīstamību.

Lai realizētu šos pasākumus, jābūt pieejamām digitālām ceļa kartēm, globālai pozicionēšanas sistēmai (GPS), kā arī jānodrošina satiksmes drošības dienestu un transportlīdzekļu aprīkošana ar nepieciešamajām tehniskajām iekārtām.

Satiksmes drošības programmā paredzēta pasākumu realizācija, kuru efektivitāte pētīta citās valstīs ar atšķirīgu braukšanas kultūru un sociāli ekonomiskajiem apstākļiem. Parasti tās ir valstis ar ievērojami augstāku automobilizācijas līmeni nekā Latvijā, kurās satiksmes drošības inženierzinātnei ir pievērsta pastiprināta uzmanība.

Ne vienmēr konkrētā pasākuma realizācija, kas bijusi efektīva, piemēram, Nīderlandē, dos tieši tikpat daudzsološu rezultātu Latvijā, norādījusi Satiksmes ministrija, uzsverot, ka arī Latvijā nepieciešams veikto pasākumu izvērtējums.

Valdības komiteja Ceļu satiksmes drošības programmu skatīs pirmdien, 19.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!