Foto: DELFI
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) tikšanās laikā ar Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvjiem šodien apstiprinājusi, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās atbalstīt LSA priekšlikumu veikt grozījumus studējošā kredīta dzēšanas nosacījumos, paredzot kredīta dzēšanas apjomu bērna piedzimšanas gadījumā palielināt no 30% līdz 50%, informēja LSA sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Spēka.

Tāpat ministre izteikusi atbalstu LSA ierosinājumam par iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanu. Kā skaidroja Spēka, šī procesa tālāka virzība no Finanšu ministrijas puses patlaban ir atteikta, pamatojot to kā neprioritāru. Savukārt šodien LSA un IZM vienojušās turpināt sarunas par šo jautājumu ar Finanšu ministriju.

Runājot par iespēju LSA finansēt no valsts budžeta, Druviete uzsvērusi, ka tas nebūtu nepieciešams, ja augstskolas godprātīgi pildītu Augstskolu likumā noteiktās prasības un finansētu pašpārvaldes paredzētajā apmērā. Druviete norādījusi, ka tādā gadījumā arī pašpārvaldes spētu LSA biedra naudu segt pilnā apmērā. Ministre solīja šo jautājumu apspriest tikšanās laikā ar augstākās izglītības iestāžu vadītājiem, informēja Spēka.

Kā norādīja LSA sabiedrisko attiecību speciāliste, apvienība pārstāv aptuveni 20% no visiem Latvijas jauniešiem. Apvienība vēlējusies Jaunatnes likumā pievienot studentu organizācijas kā vienu no mērķa grupām, kurām būtu iespēja pieteikties uz finansiālu atbalstu. IZM pārstāvji darba grupā šos grozījumus neatbalstīja, un finansējums šim mērķim varētu būt 2016.gadā no Eiropas fondiem darbam ar jauniešiem.

Sarunas laikā LSA pārstāvji iztaujāja ministri par augstākās izglītības budžetu 2015.gadam salīdzinājumā ar šo gadu. Spēka norādīja, ka Druviete paudusi cerību par budžeta finansējuma nesamazināšanu. Savukārt izglītības programmas "Erasmus" līdzfinansējumu plānots palielināt.

Tāpat Druviete informējusi apvienību, ka Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības padomē laikā IZM organizēs Boloņas procesa vadības grupas sanāksmes nākamā gada janvārī un martā. Ministrija arī iesaistīsies darba kārtības veidošanā Izglītības un zinātnes ministru konferencei un Boloņas procesa politikas forumam Erevānā. Tikšanās laikā LSA izteica vēlmi iesaistīties šī pasākuma organizēšanā, gan 5.Eiropas un Āzijas izglītības ministru sanāksmē, kas nākamgad aprīlī norisināsies Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!