Foto: F64

Zatlera reformu partija (ZRP) apspriedīsies ar pārējiem Rīgas brīvostas valdes valsts pārstāvjiem un rosinās izvērtēt ostas pārvaldnieka Leonīda Loginova darbību kontekstā ar Spilves pļavu līgumu, biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā par ostu pārvalžu darbu atzina ZRP pārstāve un ārlietu ministra padomniece Sandra Sondore-Kukule.

"Acīmredzama ir labas pārvaldības principu pārkāpšana. Tas ir skaidrs," uzsver politiķe.

Biedrības "Baltijas asociācija - transports un loģistika" (BATL) pārstāvis Aivis Landmanis norāda, ka Loginova gadījumā "atbalstīts tiek savējais, kuram arī tiek ļauts pelnīt, tāpēc ir nepieciešami slēptie lēmumi, lai varētu viegli noklusēt". Vajagot skaidri definēt, kādus lēmumus osta pieņem.

Arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) norāda, ka "jāizslēdz situācijas, kad ostu pārvaldnieki vai menedžeri noslēguši slepenus protokolus ar dažām stividorkompānijām". Caurskatāmība esot galvenais reformu virziens.

Amerikas Tirdzniecības palātas pārstāvis Artūrs Spīgulis savukārt norāda, ka labs pārvaldnieks konstatē, ka "viņam ir daudz brīvas zemes, viņš ieliek to savā mājaslapā un izsludina konkursu ar datumu līdz 1.jūnijam, un tad pēc 1.jūnija apkopo priekšlikumus".

Sondore-Kukule arī uzsver, ka laba ostas pārvaldnieka pienākums būtu bijis informēt par to, ka viņš ir iesaistīts konkrētā projektā.

Vienīgi Latvijas Ostu asociācijas izpilddirektors Kārlis Leiškalns, deklarējot, ka "Loginovs nav mans priekšnieks, bet ir mans draugs", norādīja, ka likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā Spilves pļavu zemju nomas gadījumā nav pārkāpts. Viņš skaidroja, ka Spilve ostai ir pievienota politiski un ostai jākopj simtiem hektāru. "Ostai piedāvā biznesa projektu, kur pirmajā gadā samaksās 178 000 latu. Cita šīs zemes un atlikušās Spilves pļavu zemes pieprasītāja nav. Turklāt investīcijas solītas 20 miljonu latu apmērā. Kā rīkojas labs pārvaldnieks? Viņš saka: Šo iznomāsim pie labiem biznesa nosacījumiem.""

Kā ziņots, Spilves pļavās kāds investors bija iecerējis būvēt Baltijā un Skandināvijā lielāko sadzīves preču komplektēšanas ražotni un vairumtirdzniecības ekspozīcijas centru nepilnu 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) vērtībā. Pagājušā gada 15.decembrī ostas valde sēdē atbalstījusi vērienīgā zemes nomas līguma slēgšanu, un vēlāk tas tika parakstīts. Zemi vēlējās nomāt SIA "Baltic Infrastructure Development", kas dibināta pērn 23.maijā, un tās īpašnieki bija aizslēpušies aiz Singapūrā reģistrētas firmas, kuras dalībnieks bija arī Loginovs. 11.martā "Nekā personīga" ziņoja, ka Singapūras uzņēmums lauzis līgumu ar Rīgas brīvostu par 166 hektāru lielās teritorijas nomu Spilves pļavās.

Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojs iepriekš informēja, ka izvērtēs Rīgas brīvostas pārvaldes amatpersonu iespējamo interešu konfliktu saistībā ar zemes nomas līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!