Foto: LETA

Saeimas deputāte Vita Tērauda (AP) rosinās papildināt Valsts aizsardzības dienesta likumprojektu ar nediskriminējošu priekšlikumu, paredzot vienādus pienākumus dienestā kā vīriešiem, tā sievietēm. Tomēr deputāts Jānis Iesalnieks (NA) šādu priekšlikumu neatbalstīs.

Debatējot par Valsts aizsardzības dienesta likumprojektu pirmajā lasījumā, Tērauda pauda pārliecību, ka dienestam ir jābūt universālam visiem valsts pilsoņiem konkrētajā vecuma grupā – gan vīriešiem, gan sievietēm, gan Latvijā dzīvojošajiem, gan ārpus valsts dzīvojošajiem.

Viņa uzsvēra, ka šķirošana pēc dzimumpazīmes tad, kad nav pamata to darīt, ir diskriminācija. Deputāte informēja, ka sievietes dienestā iesauc Izraēlā, Zviedrijā un Norvēģijā. Tāpat Tērauda sacīja, ka mūsdienu jaunieši vecuma grupā no 18 līdz 27 gadiem uztver dzimumu līdztiesību kā pašsaprotamu.

Deputāte informēja, ka viņa sniegs priekšlikumus likuma grozījumiem, kas valsts aizsardzības dienestā paredzēs vienādus pienākumus kā vīriešiem, tā sievietēm. Viņas ieskatā, šis universālais pienākums varētu stāties spēkā pakāpeniski.

Savukārt Iesalnieks pauda visu cieņu tām sievietēm, kuras jau tagad dien, tomēr, deputāta ieskatā, viņām tas nebūtu jādara obligāti. "Sievietei nav pienākums iemācīties nogalināt. Manuprāt, tas nav sievietes uzdevums šajā pasaulē," uzsvēra Iesalnieks.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 29. septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Valsts aizsardzības dienesta likuma projektu un ar to saistītos likumprojektus, kas paredz valsts aizsardzības dienesta izveidi.

Likumprojekts paredz, ka valsts aizsardzības dienestā plānots iesaukt vīriešus vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Dienestu obligātā kārtā plānots piemērot tiem pilsoņiem, kuri dzimuši pēc 2004. gada 1. janvāra. Vīrieši un sievietes vecumā no 18 līdz 27 gadiem dienestu varēs uzsākt arī brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!