Foto: LETA

Aizliegums retranslēt un izplatīt TV programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā ir veids, kā norādīt gan auditorijai, gan pašiem kanāla veidotājiem uz atšķirībām izpratnē par kvalitatīvas žurnālistikas un atbildīga mediju satura principiem, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesore Komunikācijas studiju katedras vadītāja Anda Rožukalne.

Rožukalne uzsver, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums ir pamatots un lēmumā uzskaitīto gadījumu neatbilstību likumam nav pamata apšaubīt.

Rožukalne atzina, ka ir diezgan maz iespēju pateikt gan auditorijai, kura patērē saturu, gan pārējai sabiedrībai, gan konkrētā kanāla veidotājiem, ka ir kvalitatīvas žurnālistikas un atbildīga mediju satura principi un kritēriji, kam šis kanāls neatbilst. "Kaut kādā veidā ir jāpasaka, ka tā īsti nav žurnālistika klasiskajā izpausmē, kādu piedāvā daļā no šī kanāla satura," turpināja Rožukalne. "No otras puses, apzinos, ka tas ir savā ziņā simbolisks akts, ka tas neizmainīs satura veidošanas pieejas, kur cilvēkiem ir doti konkrēti uzstādījumi un viņi piemeklē saturu un samontē sižetus vai atrod intervijas avotus atbilstoši uzstādījumam, kādu saturu viņi grib radīt, tas to neizmainīs."

Viņa atzina, ka šis lēmums, visticamāk, neizmainīs arī skatītāju skatīšanās paradumus.

"Mūsdienu problēma ir, ka tas, kas šķita vispār saprotams, kādi ir mediju darbības pamatprincipi, tiek pārkāpts. Šis ir vieds, kādā jāmēģina parādīt, ka ir pieejams dažādas kvalitātes saturs. Kara propaganda, aicinājums uz vardarbību, tam nav nekāda sakara ar universālajiem un preses brīvības principiem," piebilda Rožukalne. "Mums ir tāda mediju vide, kurā tiek piedāvāts tāds saturs, un ir ne pārāk daudz veidu, kā to mainīt, bet šis ir viens no instrumentiem, kā parādīt, ka atšķiras uzskati par to, kas ir kvalitatīvs saturs."

Jau vēstīts, ka NEPLP šodien nolēma uz sešiem mēnešiem Latvijas teritorijā aizliegt retranslēt un izplatīt TV programmu "Rossija RTR".

Padome 2015. gada laikā atkārtoti konstatēja rupjus pārkāpumus televīzijas kanāla "Rossija RTR" pārraidītajos raidījumos, kuros pārkāpts gan Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums (EPLL), gan arī Eiropas Savienības (ES) Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīva.

Programma "Rossija RTR" Latvijā tiek izplatīta no Zviedrijas, kur apraides atļaujas turētājs ir "RusMediaCom". Tādēļ NEPLP, ievērojot direktīvas prasības, nosūtīja paziņojumus par konstatētajiem pārkāpumiem Eiropas Komisijai (EK) un Zviedrijas karalistes audiovizuālo mediju pakalpojumu regulatoram, kā arī "Rossija RTR".

Pirms mēneša, 9. martā, NEPLP tikās ar "Rossija RTR" pārstāvjiem, kas likumā noteiktajā kārtībā tika aicināti nepieļaut pārkāpumu atkārtošanos. Tas nav noticis, un "Rossija RTR" raidījumos atkārtoti un vairākkārt ir konstatēta naida kurināšana, kā arī aicinājumi uz karadarbību, norāda padomē.

NEPLP uzskata, ka šāda televīzijas kanāla rīcība un konstatētais raidījumu saturs nodara kaitējumu Latvijas sabiedrībai, apdraudot tās drošību. "Mūsuprāt, naida kurināšana un starptautiski plašāk lietotais jēdziens "naida runa" nevar tikt attaisnota ar tiesībām uz vārda brīvību. Mūsu kā elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību pārraugošai institūcijai uzdevums ir likumā noteiktajā kārtībā reaģēt uz šādiem pārkāpumiem un veikt nepieciešamos pasākumus līdzīgu pārkāpumu novēršanā," uzsver NEPLP priekšsēdētāja Aija Dulevska.

NEPLP pieņemtais lēmums stāsies spēkā pēc oficiālās publikācijas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un attieksies uz visiem televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējiem Latvijā kabeļoperatoriem, satelīta un interneta televīzijas pakalpojumu sniedzējiem. Lēmums ir pieņemts, ievērojot ES "Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvu".

NEPLP rosinās grozījumus EPLL, kas paredzēs Latvijā retranslēto TV programmu pieejamības ierobežošanu likuma pārkāpumu gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!