Lielā rotācija Saeimā, kad parlamentā atgriezīsies bijušie ministri un lielākā daļa jauno ministru noliks savus mandātus, visticamāk, notiks nākamceturtdien.
Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka Saeimas Kārtības rullis paredz - ministriem nedēļas laikā pēc pienākumu pildīšanas beigām jāvēršas Saeimā ar iesniegumu atjaunot deputātu mandātus, tātad līdz nākamajai otrdienai bijušajiem ministriem Saeimai jāpaziņo par savu izšķiršanos.

Tradīcija paredz, ka Saeima par deputātu mandātu atjaunošanu lemj savā tuvākajā sēdē, tātad tas varētu notikt 18.martā.

Arī vairāki jaunie ministri nākamceturtdien, visticamāk, noliks deputātu mandātus. Šādi rīkoties gan nav nolēmis nu jau no partijas "Jaunais laiks" izslēgtais jaunais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Andrejs Radzevičs. Viņš atzina, ka šobrīd viņam daudz svarīgāki šķiet jaunie uzdevumi un tāpēc nav laika domāt par mandāta nolikšanu.

Savukārt Tautas partijas preses sekretārs Arno Pjatkins pastāstīja, ka TP jaunie ministri deputātu mandātus, visticamāk, varētu nolikt nākamceturtdien, līdzīgi apņēmušies rīkoties Latvijas Pirmās partijas ministri, kā arī premjers Indulis Emsis.

Līdz ar Einara Repšes valdības astoņu ministru paredzamo atgriešanos Saeimā mandāti būs jānoliek astoņiem deputātiem, kuri Saeimā deputātu pienākumus bija uzņēmušies pildīt ministru vietā.

No JL Saeimas frakcijas, visticamāk, būs jāaiziet līdzšinējai Juridiskās komisijas vadītājai Solvitai Āboltiņai, budžeta komisijas vadītājai Baibai Brigmanei, deputātiem Guntim Bērziņam, Ērikam Škaparam, Robertam Jurķim un līdzšinējam JL novērotājam Eiropas Parlamentā Aldim Kušķim.

Viņu vietā Saeimā atgriezīsies bijušais premjers Repše, bijusī kultūras ministre Ingūna Rībena, finanšu ministrs Valdis Dombrovskis, bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis, veselības ministre Ingrīda Circene, kā arī Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Savukārt no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas, visticamāk, nākamceturtdien būs jāaiziet diviem deputātiem - Jurim Dobelim un Inesei Vaiderei. Viņu vietā "tēvzemiešu" frakciju varētu papildināt bijušais satiksmes ministrs Roberts Zīle un bijušais aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Vaidere aģentūrai BNS pastāstīja, ka nolēmusi atgriezties darbā Rīgas domē, kur viņa ir ievēlēta. Viņa norādīja, ka, nākot pildīt deputāta pienākumus Zīles vietā, Rīgas domei uzrakstījusi iesniegumu, ka uz šo laiku noliek pašvaldības deputātes mandātu. Viņa iesniegumā arī minējusi, ka, atgriežoties domē, vēlas ieņemt tos pašu amatus, kurus iepriekš - pārstāvēt frakciju domes prezidijā un turpināt darbu Pilsētas attīstības komitejā un Vides komitejā.

Izmaiņas nākamceturtdien varētu notikt arī Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas un Zaļo un zemnieku savienības frakcijā.

Deputātu mandātu,s visticamāk, noliks trīs TP frakcijas deputāti, kas kļuvuši par ministriem - ārlietu ministrs Rihards Pīks, tieslietu ministre Vineta Muižniece un aizsardzības ministrs Atis Slakteris.

Viņu vietā Saeimā varētu nākt 7.Saeimas deputāts ārsts Valdis Ģīlis un ārsts no Saldus Uldis Briedis. Pagaidām nav skaidrības, kurš deputātu pienākumus sāks pildīt Slaktera vietā. Pirmajai tiesības uz deputāta krēslu ir Vairai Paeglei. Tomēr izskanējušas ziņas, ka viņa no šiem pienākumiem, iespējams, varētu attiekties, jo paredzējusi kandidēt Eiroparlamenta vēlēšanās.

Pjatkins aģentūrai BNS pastāstīja, ka Paegle šobrīd ir ASV un pagaidām skaidru atbildi, vai nāks uz Saeimu, nav devusi. Nākamais pēc Paegles, kuram ir tiesības kļūt par deputātu, ir politologs Artis Pabriks.

Neskaidra pagaidām ir arī situācija, kurš nāks premjera Emša vietā. Aģentūra BNS jau ziņoja, ka, visticamāk, no deputāta mandāta atteiksies gan Roberts Dilba, gan Aivars Berķis un Pauls Putniņš, tādējādi šo amatu varētu ieņemt nākamais ZZS sarakstā - Valmieras rajona uzņēmējs Visvaldis Skujiņš.

Izmaiņas paredzamas arī Latvijas Pirmās partijas Saeimas frakcijā, jo deputātu mandātus plāno nolikt premjera biedrs Ainars Šlesers, iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons un īpašu uzdevumu ministrs bērnu un ģimenes lietās Ainars Baštiks.

Viņu vietā varētu nākt bijušais deputāts Pēteris Simsons, LPP valdes locekle Inta Feldmane un mācītājs Jānis Šmits. Līdz ar šīm izmaiņām būtiskas izmaiņas paredzamas arī Saeimas komisiju sastāvā un prezidijā. TP Saeimas frakcijas vadītājs Aigars Kalvītis neslēpa, ka partija vēlas būt pārstāvēta Saeimas prezidijā, kur šobrīd nav neviena TP pārstāvja. TP nolēmusi uzņemties arī vairāku Saeimas komisiju vadību.

Minētās izmaiņas, visticamāk, varētu notikt, kad deputāti būs nolikuši vai atjaunojuši savus mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!