Foto: Facebook
Ķengaraga iedzīvotāji aizturētu elpu gaida, vai neatbrauks buldozers nojaukt apkaimes rotaļlaukumus. Šāds liktenis jau piemeklējis kādu laukumiņu Imantā. Rīgas domē apstiprina, ka ieplānots apsekot pilnīgi visus rotaļu rīkus, kas atrodas tās pārziņā. Bīstamos un novecojušos elementus vai pat veselus laukumus – likvidē.

"Facebook" grupā "Maskavas forštates punkts" izcēlusies vētraina diskusija par iespējamu Ķengaraga spēļu laukumiņu likvidēšanu. Satraukumu raisa apstāklis, ka vietvara bez iedzīvotāju ziņas spēļvietu likvidējusi Imantā. Diskusijā iesaistītie pārliecināti, ka pašvaldība rīkojas aplami. Tā vietā, lai aizvāktu bīstamos spēļu rīkus, tos varētu salabot un atstāt.

"Imantā, izpildot jaunos noteikumus, tiek demontēti bērnu laukumi. Neesot droši... Vai tad labāk, lai bērni bojā redzi viedierīcēs? Apkaimju Koordinatore Marija Krasovska – vai jūs, lūdzu, varētu pavaicāt Rīgas domes vadībai, vai tā vietā, lai demontētu visu, varbūt pietiktu ar vienkāršu Būvvaldes būvinženiera apsekojumu?" "Facebook" grupā "Maskavas forštates punkts" raksta rīdzinieks Gints Kauniste.

Saziņā ar portālu "Delfi" Kauniste norāda, ka ar iedzīvotājiem par laukumiņu demontāžu pašvaldība runā "no augšas uz leju". Līdz šim rīdzinieku un apkaimju aktīvistu iesaiste spēļu laukumu sakārtošanā vispār nav notikusi. Viena no iespējamām vietām, kur rotaļu aktivitāšu rīki tiks noņemti, ir Rīgas 62. vidusskolas sporta laukums. Pēc viņas domām, tas būs liels zaudējums apkaimes iedzīvotājiem.

"Pie tam demontāža, izjaukšana un izvešana, utilizēšana, arī būs izmaksas. Turklāt no rīdzinieku naudas. Tad lietderīgāk to ieguldīt nepieciešamajā laukumiņa sīkajā remontā – piemetināšanā, pieskrūvēšanā un informatīvo zīmju uzstādīšanā," pārliecināts Ķengaraga iedzīvotājs.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgas domē saka – bērnu drošība ir prioritāte. Kopš šī gada, pildot "Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi" (MK noteikumi Nr.18) prasības, Teritorijas labiekārtošanas pārvalde sākusi pārbaudīt visus tās pārziņā esošos laukumiņus. Rotaļu elementus vai pat veselus laukumiņus, kas neatbilst drošības standartiem, likvidē vai arī demontēs nākotnē.

"Galvenokārt tiek demontētas atsevišķas rotaļu ierīces, lielākoties vēl no padomju laikiem pagalmos palikušas metāla konstrukcijas. Par katru demontēto elementu ir saņemts eksperta atzinums par tā stāvokli un atbilstību drošības prasībām," portālam "Delfi" skaidro Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes darbiniece Edīte Matuseviča.

Komentējot Imantā nojaukto laukumiņu, Matuseviča norāda – iekārtas nebija drošas, ko apliecina arī fotoattēli. "Tas, ka laukums no malas neizskatās novecojis, negarantē tā drošību," pauž vietvaras pārstāve.

Domē arī skaidro, ka vietvara atbildīga tikai par tiem rotaļu rīkiem, kas pieder pašvaldībai. Daudzos gadījumos pašvaldība laukumiņus uzstādījusi uz iedzīvotāju kopīpašuma. Tas nozīmējot, ka vietvara likumiskā ceļā demontētos rotaļu rīkus nevar aizvietot ar jauniem.

"Saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumu pašvaldība nevar ieguldīt finanšu līdzekļus privātīpašumos esošos zemes gabalos," saka Matuseviča.

Domes darbiniece arī piemetina, ka rotaļu ierīces var atjaunot paši iedzīvotāji, kuriem kopīpašumā pieder konkrētais zemes gabals. Savukārt dome iecerējusi apzināt likvidētajiem rotaļlaukumam tuvākos tai piederošos zemesgabalus, kur nākotnē taptu spēļu vietas.

Vaicāta, vai dome pietiekami informējusi iedzīvotājus par iecerēto laukumiņu un atsevišķu elementu demontāžu, Komunikācijas departamenta speciāliste atzīst, – ka nav darīts nepietiekami. Departamentā vērtē, ka Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes darbā notikusi kļūda. Vienlaikus Matuseviča arī spriež, ka iedzīvotāju aptaujas šai jautājuma nav nepieciešamas. Rotaļu rīki pieder pašvaldībai, tāpēc tās pienākums ir rīkoties – novērst draudus bērnu veselībai.

"Jā, mēs varējām brīdināt iedzīvotājus ātrāk. Bet, nē, mēs nevaram uzreiz uzstādīt jaunus laukumiņus, tas aizņem laiku. Riski paliek. Likums nosaka, ka iekārtām jābūt drošām," pašreizējo situāciju komentē domes komunikācijas speciāliste.

Lai informētu iedzīvotājus par plānotajiem darbiem rotaļlaukumos, kā arī uzklausītu rīdzinieku domas šajā jautājumā, pašvaldība organizē publisku semināru 5. maijā pulksten 17.

Saskaņā ar Rīgas domes sniegto informāciju Teritorijas labiekārtošanas pārvalde no likvidētajām Rīgas pilsētas izpilddirekcijām pārņēma 113 laukumus – 50 no tiem neatrodas uz Rīgas valstspilsētas pašvaldībai piederoša zemesgabala, bet 63 – atrodas. Novērtējumi tiek sagatavoti par visiem 113 laukumiem.

Laukumu apsekošana sākta jau 2021. gada nogalē. Tad tika saņemti atzinumi par 18 spēļu laukumiem. Jauns līgums par laukumu ikgadējo galveno novērtējumu veikšanu un risku novērtēšanu iepirkuma rezultātā noslēgts šogad 20. janvārī ar SIA "Fixman". Konkursā piedalījās divi pretendenti SIA "Fixman" un Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Play Inspect".

Turpmāk informācija par plānotajiem darbiem tiks ievietota pašvaldības mājaslapā riga.lv un Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centra Apkaimju punktu "Facebook" grupās. Tāpat pie laukumiem, kur plānota iekārtu demontāža, tiks izvietots informatīvs paziņojums par demontējamajiem elementiem un laiku, kad demontāža tiks veikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!