Foto: F64

Latvijas Infektoloģijas centram (LIC) pirms pievienošanas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai nav bijis parādu, un Veselības ministrijas (VM) apgalvojumi par pretējo ir neveiksmīgs mēģinājums vainot LIC Austrumu slimnīcas parādos, apgalvoja bijusī LIC direktore un tagadējā Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Veselības ministre Ingrīda Circene iepriekš sacīja, ka februārī LIC pirms pārņemšanas sniedzis VM informāciju, ka tam nav nekādu parādsaistību un visi rēķini ir nomaksāti, savukārt martā centrs ir uzņēmies kredītsaistības, kas pārsniedz tā budžetu.

Savukārt Rozentāle uzsvēra, ka LIC vienmēr strādājis bez parādiem, neskatoties uz lielo budžeta samazinājumu krīzes laikā. Savukārt Austrumu slimnīcai atbilstoši 2011.gada pārskatam pērn ir bijuši 2,9 miljonu latu zaudējumi.

"Pievienojot iestādi bez parādiem slimnīcai ar tādām kredītsaistībām, ir skaidrs, ka iestājas savienoto trauku princips un ir jāmeklē vainīgais," norādīja Rozentāle un piebilda, ka tāds rezultāts jau bijis sagaidāms.

"Mums nav nekādu parādu. Ir saistības, bet tās būs vienmēr, jo ārstniecības un epidemioloģiskās uzraudzības process ir nepārtraukts," paskaidroja LIC galvenā ārste.

Kādreizējā veselības ministre, kura LIC reorganizācijas laikā ilgstoši slimoja un līdz šim nebija plašāk komentējusi centra reorganizāciju, veltīja kritiku tagadējās VM vadības lēmumam pievienot LIC Rīgas Austrumu slimnīcai, jo tam neesot bijis ekonomiska pamatojuma, turklāt pasliktinājusies arī ārstniecības kvalitāte.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija (VM) otrdien sāka dienesta pārbaudi saistībā ar LIC uzņemtajām pārmērīgajām finanšu saistībām, kas Rīgas Austrumu slimnīcai šogad radījušas 2,5 miljonu latu zaudējumus un kā dēļ valdība otrdien lēma par papildu naudas piešķiršanu slimnīcai.

Veselības ministre Ingrīda Circene atzina, ka LIC uzņemtās kredītsaistības ir "diezgan lielas", taču viņa nevēlējās atklāt precīzu to apmēru. LIC izveidojušies arī vairāki nenomaksāti rēķini, tamdēļ centra valdei uzdots līdz nākamajai nedēļai sagatavot priekšlikumus visu maksājumu sabalansēšanai.

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš savukārt žurnālistiem paskaidroja, ka LIC pārņemšanas procesā atklājies – centram ir vairāki nesamaksāti rēķini un saistības ar tiktāl pārceltiem termiņiem, ka nu tās ir jāsedz Austrumu slimnīcai.

Ziņots arī, ka valdība šā gada februārī, neskatoties uz daudzu LIC darbinieku protestiem, atbalstīja Latvijas Infektoloģijas centra reorganizāciju, līdz 1.aprīlim to pievienojot Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai un izveidojot jaunu institūciju – Slimību profilakses un kontroles centru.

LIC vadītāja Rozentāle tika iecelta par Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galveno ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!