Jau novembra sākumā vai vidū veselības aprūpei vairs nebūs finansējuma, tādēļ jaunā veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) lūgs valdībai piešķirt papildu 87-90 miljonus latus nozarei. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) gan norāda, ka nozares finansējums ministrei bija zināms pirms stāšanas amatā, un arī vienošanās ar TP par ministra izvirzīšanu neparedz nekādu papildu finansējumu nozarei šogad.

Rozentāle trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja, ka minētā naudas summa ir tieši tik liela, cik iepriekš veselības nozarei tā tika noņemta. "Viņš [premjers Valdis Dombrovskis (JL)] nedos to naudu man, bet Latvijas tautai," pārliecību pauda ministre, uzsverot, ka tikai veseli cilvēki ir spējīgi atdot aizņemto starptautisko aizdevumu.

Rozentāle sacīja, ka, likvidējot absolūti visu Veselības ministriju (VM), tās pakļautībā esošās aģentūras un visas iestādes, pusgadā ietaupījums būtu astoņi miljoni latu.

Ja minētā naudas summa netiks iedota, tad slimnīcas bankrotēs, brīdināja Rozentāle.

Pēc politiķes teiktā, premjers esot informēts par šādu ministres gaidāmo rīcību, jo tad, kad Tautas partija uzņēmusies vadīt nozari, premjers solījis veselības aprūpei vismaz 3,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pēc pieņemtajiem šā gada budžeta grozījumiem veselības nozarei tiekot atvēlēti 2,89% no IKP, kas Latviju ierindojot pēdējā vietā starp Eiropas valstīm.

Premjers savukārt uzsvēris, ka, stājoties veselības ministres amatā, Rozentāle saņēma pilnu informāciju par veselības aprūpes finansējuma samazinājumu, par veselības aprūpei atvēlēto daļu no IKP, portālu "Delfi" informēja premjera pārstāve Līga Krapāne.

Zinot to visu, viņa piekrita kļūt par ministri. "Es būtu ļoti pārsteigts, ja izrādītos, ka ministre ar šo informāciju nav iepazinusies pirms stāšanās amatā," paudis premjers.

Dombrovskis skaidro, ka veselības aprūpes gada budžetā pat pēc pēdējiem grozījumiem, kas stājās spēkā no 1.jūlija, finansējums ir 3,49% no IKP. Savukārt 2,98% ir Tautas partijas prognoze 2010.gadam. Tautas partijas izvirzītajās prasībās jaunā veselības ministra nominācijai bija skaidri teikts: "Tautas partijas mērķis ir 2010.gadā atgriezt veselības aprūpes finansējumu vismaz 2009.gada līmenī 3,4 – 3,5% no IKP."

"Par šādu uzstādījumu arī tika panākta vienošanās, pirms Rozentāle vēl tika apstiprināta par ministri. Nekādas prasības šim gadam no toreizējās ministra kandidātes netika izteiktas un apspriestas," atgādinājis premjers.

VM plāno tās centrālajā aprātā un aģentūrās samazināt strādājošo skaitu līdz 500 cilvēkiem līdzšinējo 1500 vietā. Tostarp 90 cilvēki līdzšinējo 155 vietā nodrošinātu ministrijas centrālā aparāta darbu.

Trešdien Valsts prezidents pauda asu kritiku veselības nozarē notiekošajam, nodēvējot to par haosu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!