Foto: edijsfoto.lv

Veselības aprūpes sistēma Latvijā turpina stagnēt, bet medicīniskā palīdzība šobrīd turas uz profesionāliem mediķiem, intervijā laikrakstam Neatkarīgā norāda bijusī veselības ministre, Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) galvenā ārste Baiba Rozentāle.

”Kā visa valsts – arī veselības aprūpes sistēma stagnē. Visu laiku ir mēģinājumi jaukt medicīnisko palīdzību, kas nepieciešama tūlīt – vai nu tā ir neatliekamā palīdzība, operācijas un tamlīdzīgi, – ar profilaktisko darbu. Bet slimības jau galvenokārt ir, kā mēs sakām, daudz cēloņu – polietioloģiskas. Un pat vislabākās profilakses gadījumā slimības tomēr eksistēs,” norāda Rozentāle.

Latvija - būdama ES valsts – ir vienojusies, ka ārstēsim atbilstoši mūsdienu medicīnas iespējām. Pilnīgi citas izmaksas būtu, ja mēs ārstētu kā padomju laikā – nebija pieejami nedz vajadzīgie medikamenti, nedz tehnoloģijas. Šobrīd medicīniskā palīdzība turas uz mediķu komandu, kuras sastāvā ir labi profesionāļi – ārsti, ārstu palīgi, medicīnas māsas, secina bijusī ministre.

"Labi ārstēt ir iespējas, taču tam visam līdzi neseko finansējums. Un visu laiku mēs cenšamies pierādīt to, ko vispār nav iespējams pierādīt, proti: nevaram mēs turēt Eiropas līmeni, ja mūsu medicīniskajai aprūpei tiek vismazākais procents no iekšzemes kopprodukta. Tas ir politiskās gribas jautājums: labi, mēs varbūt nevaram atļauties 6–7% no IKP, bet varbūt tomēr varam atļauties 4%? Varbūt daudzi cilvēki to nepamanīja, bet, rakstot valdības deklarāciju, tika runāts: šodien nevaram atļauties četrus procentus, tad varbūt pārceļam tos uz kādu 2014. gadu? Tas taču nav nopietni: valdības deklarāciju taču raksta viena konkrēta valdība. Satversmei ir pēctecība, likumdošanai ir pēctecība, bet tā ir cita lieta. Deklarācijām nav pēctecības – nāks cita valdība un rakstīs savu deklarāciju," uzsver Rozentāle.

"Tas, ko dara mediķi, ir labi, un viņi var vēl labāk, taču nepietiekama finansējuma apstākļos ir iestājies haoss. Pacienti nezina, par ko viņiem ir un par ko nav jāmaksā, arī mediķi nejūtas šajā situācijā komfortabli," viņa turpina.

Intervijā Rozentāle stāsta arī par savu pievienošanos Saskaņas centram. Partijā gan neesot runāts par Rozentāles virzīšanu veselības ministres amatam, tomēr viņa ”gan vairāk skatītos uz pašvaldībām. Tajās var izdarīt reālu darbu”.

”Ja man būtu tāds uzticības mandāts, es labprāt pašvaldībā strādātu ar veselības jautājumiem un sociālajiem. Es pārzinu šos virzienus. Tagad mēs, speciālisti, esam izveidojuši Veselības un infekciju profilakses biedrību. Biedrības mērķis ir izglītot mediķus un regulāri informēt sabiedrību par infekcijas slimību izplatību, riskiem un profilakses iespējām. Plānojam arī nodarboties ar labdarību, jo cilvēku dzīves apstākļi vietām ir kritiski un infekcijas izplatās. Ir jādara reāli darbi,” norāda bijusī ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!