Foto: LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) ir pieredzējis politiķis, kas premjera amatam varētu būt labāks kandidāts, vērtējot pēc spējām "uz politisko izrāvienu", nekā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunātais kandidāts finanšu ministrs Jānis Reirs (V), pauda politologs Juris Rozenvalds.

Viņš arī akcentēja, ka no prezidenta puses pašreiz nav novērojamas kādas "asas rīcības" valdības veidošanas jautājumā, jo "Vienotībai" šādi tiek sniegta iespēja "iziet no strupceļa, kur partija iemaldījusies, amatam virzot Solvitu Āboltiņu". "Ir būtiski premjera amatam izvirzīt nopietnu, kompetentu kandidātu, un baidos, ka šī pat varētu būt pēdējā iespēja "Vienotībai" saglābt savus reitingus," sacīja Rozenvalds.

Viņš arī uzsvēra, ka "Vienotība" birokrātiskajās aprindās ir viskvalificētākā partija no visām Saeimā pārstāvētajām, tādēļ kandidāts meklējams tās rindās.

Vērtējot Šadurska kandidatūru, Rozenvalds norādīja, ka viņš neapšaubāmi ir pieredzējis politiķis. "Viņš bijis izglītības un zinātnes ministrs laikā, kad bija protesti pret skolu reformu, apliecināja sevi. Sabiedrība toreiz viņu iesauca par "melno Kārli", jo bija nelokāms," sacīja politologs. Viņš pauda, ka Šadurskim piemīt šī "spītība vai principialitāte" darba procesā, tādēļ būtu interesanti vērtēt, vai viņš premjera amatā būtu "spējīgs uz izrāvienu". Rozenvalds norādīja, ka Reira gadījumā viņš šādu "izrāviena" iespējamību apšaubītu, tādēļ "varbūt pat ir labi, ka Reirs atteicies kandidēt". "Reirs arī ir atbildīgs par [demisionējušās Ministru prezidentes Laimdotas] Straujumas valdības neveiksmēm," sacīja eksperts.

Vaicāts, vai Šadurskis varētu uzlabot "Vienotības" reitingus, Rozenvalds norādīja, ka tas būs atkarīgs no viņa rīcības, ieņemot premjera amatu. Lielu nozīmību viņš pievērsa jaunās valdības deklarācijas izstrādei, jo pēdējā laikā novērojama tendence "kaut ko sarakstīt un nepildīt", kā arī ministru portfeļu sadalei.

Kā ziņots, Reirs informējis Valsts prezidentu, ka nekandidēs uz premjera amatu.

Jau ziņots, ka Reirs arī vakar tikās ar prezidentu un nebija mainījis savu viedokli, nepiekrītot kandidēt uz premjera amatu, līdz ar to premjera pienākumus varētu uzticēt Šadurskim, kurš tos arī varētu uzņemties, liecina neoficiālā informācija.

Koalīcijas partneri pagaidām nav pauduši vienprātīgu atbalstu šai kandidatūrai. Visticamāk, Valsts prezidents lēmumu par premjera amata kandidātu varētu pieņemt jau tuvākajās dienās.

Savukārt Šadurskis apgalvoja, ka nav uzrunāts kandidēt uz premjera amatu. Arī pēc Reira paziņojuma, taujāts par šo jautājumu, Šadurskis atbildēja, ka nav nekā jauna. Viņš arī neesot aicināts uz sarunu pie prezidenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!