Foto: Saeimas administrācija
Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas deputāte Inita Bišofa (RP) ir skeptiska par iespēju kandidēt 12.Saeimas vēlēšanās, bet galīgo lēmumu nav pieņēmusi. Arī RP parlamentārietim Gunāram Igaunim šajā jautājumā vēl neesot konkrētu plānu.

Bišofa norādīja, ka viņai "stipri jāpārdomā" jautājums par piedalīšanos 12.Saeimas vēlēšanās. Deputāte skaidroja, ka Liepājā dzīvo viņas ģimene, bet, trīs gadus braukājot no Liepājas uz Rīgu un atpakaļ, deputāte ir "piebeigusi savu veselību".

Bišofa RP vienošanos ar "Vienotību" vērtē "ne sevišķi pozitīvi", jo šo lēmumu partijas biedri nav izvērtējuši. Gadījumā, ja viņai būtu mērķis iestāties "Vienotībā", tad tas jau būtu izdarīts, piebilda politiķe.

Taujāta, vai "Vienotības" un RP vienošanās neparedz pēdējās likvidāciju, Bišofa atbildēja, ka šāds lēmums nav pieņemts. Pagaidām esot grūti uz šo jautājumu atbildēt, un jāņem vērā, ka lēmums ir jāpieņem partijas kongresam.

Deputāts Igaunis līdz galam nav izlēmis jautājumu par dalību 12.Saeimas vēlēšanās, taču īpašu nākotnes cerību ar šo profesiju viņam neesot. No visām partijām viņam pieņemamāka liekas "Vienotība", taču pašlaik Igaunis nav pieņēmis lēmumu tajā iestāties.

Politiķis norāda, ka ir ievēlēts no RP saraksta, līdz ar to turpinās strādāt šajā frakcijā līdz 11.Saeimas pilnvaru beigām. Viņš nepiekrīt uzskatam, ka abu politisko spēku tuvināšanās liecina par virzību uz Reformu partijas likvidāciju.

Kā ziņots, partijas "Vienotība" un RP līderi ir vienojušies par kopīgu sadarbību, startējot 12.Saeimas vēlēšanās, decembrī žurnālistiem paziņoja abu politisko spēku līderi. "12.Saeimas vēlēšanās startēs saraksts "Vienotība", kurā būs cilvēki no "Vienotības'' un kurā būs cilvēki no RP, kas iestāsies "Vienotībā"," pauda Saeimas priekšsēdētāja Āboltiņa (V).

Izskanējis, ka RP citādāk traktē panākto vienošanos. Politiskajā spēkā pastāvot uzskats, ka saskaņā ar vienošanos jābūt iespējai kandidēt 12.Saeimas vēlēšanās no "Vienotības" saraksta arī tad, ja RP biedrs nolems neiestāties "Vienotībā". Šis jautājums varētu tikt risināts, veidojot abu partiju turpmākās sadarbības "ceļa karti".
Abas partijas konceptuāli vienojušās koordinēt rīcību arī vēl 11.Saeimas darbības laikā - tās darbosies kā divas atšķirīgas frakcijas, taču koordinēs savu rīcību, tostarp virzot Ministru prezidenta amata kandidātu, skaidroja Āboltiņa.

Līdz 18.janvārim, kad notiks "Vienotības" kongress, tiks izstrādāta "ceļa karte", kādā veidā notiks tālākā tuvināšanās. Pašlaik jau panākta vienošanās, ka 12.Saeimas vēlēšanās startēs politiķi no abiem politiskajiem spēkiem.

"Tā nav partiju apvienošanās, tā ir labējo politiķu tuvināšanās," izteicās Āboltiņa. "Vienotības" valde jau apstiprinājusi iniciatīvu par labējo politiķu tuvināšanos, jo "sašķelta politika nodara Latvijai kaitējumu", piebilda Saeimas priekšsēdētāja.

"Vienotībai" Saeimā ir 20 deputāti, savukārt RP - 14 mandāti. Partiju reitingos "Vienotība" ieņem otro vietu aiz "Saskaņas centra", bet RP iekļūšanu nākamajā Saeimā prognozē tikai retais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!