Foto: LETA

Krīzes periodā vairāk ir jāatbalsta tie bērni, kas pakļauti vislielākajam nabadzības riskam, Eiropas Parlamenta (EP) starpparlamentārā konferencē "Sieviešu reakcija uz krīzi" savu viedokli pauda "Reformu partijas" deputāte Daina Kazāka.

Kā aģentūru LETA informēja RP preses pārstāve Daiga Holma, konference notika vakar, 8.martā, Briselē. Galvenie diskusiju temati bija krīzes ietekme uz sieviešu nodarbinātību, vienlīdzīgu tiesību ievērošanu, tiesībām uz taisnīgu darba samaksu, kā arī sociālo aizsardzību un tiesību ievērošanu.

Konferences dalībnieki diskutēja par pasākumiem, ar kuriem vajadzētu nākt klajā, lai stiprinātu sieviešu sociālās un ekonomiskās tiesības, īpaši krīzes laikā. Kazāka norādīja, ka krīzes ietekmē vēl vairāk ir jādomā par nabadzības mazināšanu un atbalstu bērniem, kas Latvijā ir lielākā nabadzībai pakļautā sabiedrības daļa - 35% -, daudzbērnu ģimenēm un viena vecāka ģimenēm.

"Mums Latvijā jāizstrādā un jāievieš likumdošana pret vardarbību ģimenē, jācīnās ar cilvēktirdzniecību, kā arī normatīvi jāregulē "ātrie kredīti", kas ar milzīgām procentu likmēm apkrāpj un iedzīvojas uz cilvēku nelaimju un finanšu naivuma rēķina, tādējādi vēl būtiskāk pasliktinot iedzīvotāju ekonomisko situāciju," savu viedokli pauda deputāte.

Kazāka aicināja savus kolēģus no nacionālajiem parlamentiem un EP domāt ne tikai par līdztiesīgu sieviešu pārstāvniecību uzņēmumu vadībā, bet arī par sieviešu līdzdalību politisko lēmumu pieņemšanā, minot, ka Eiropas Savienībai (ES) šajā jomā vēl ejams tāls ceļš, - Saeimā pašlaik strādā 23% sieviešu, Ministru Kabinetā - 29%, EP - 35%, Eiropas Komisijā tie ir 33%.

"Krīze diemžēl ir krasi samazinājusi vietējo un starptautisko finansējumu nevalstiskajam sektoram Latvijā. Mums vēl daudz jāstrādā pie filantropijas un ziedojumu kultūras pilnveidošanas, lai nevalstiskajam sektoram, kā demokrātijas garantam un bieži vien nozares lielākajam ekspertam, pietiktu finansējuma," izteicās deputāte.

Viņa uzsvēra, ka ES līmenī ir nepieciešams domāt par atbalstu tām nevalstiskajām organizācijām, kas stiprina līdztiesības un sieviešu tiesību ievērošanu, iestājas par sieviešu reproduktīvām tiesībām un veselību. Tāpat Kazāka aicināja atbalstīt Latvijas vēlmi kļūt par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti, akcentējot Latvijas ieguvumus labas prakses pārņemšanā sieviešu tiesību, līdztiesības, karjeras un bērnu audzināšanas saskaņošanas iespēju, kā arī nabadzības mazināšanas jomās.

Konferenci "Sieviešu reakcija uz krīzi" organizēja Eiropas Parlamenta Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!