Foto: DELFI
Saeimas deputāte Inga Vanaga (RP) nosūtījusi ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram un Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim lūgumu izvērtēt tā dēvētās "Caunes medību lietas" izmeklēšanā iesaistīto amatpersonu profesionalitāti, objektivitāti un procesuālo darbību atbilstību likumam, portālu "Delfi" informēja deputātes palīgs Valdis Verners.

Deputāte ir pievērsusi uzmanību šai lietai, ņemot vērā "sabiedrības interesi un rezonansi par šīs lietas izmeklēšanu, kā arī pastāvošiem atšķirīgiem un neviennozīmīgiem viedokļiem starp liecinieku liecībām, ekspertu atzinumiem un policijas slēdzieniem".

Valsts policija aprīļa beigās nozieguma sastāva trūkuma dēļ izbeigusi kriminālprocesu skandalozajā stirnu malumedību lietā Jelgavas novada Platonē, kur tika aizturēts arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

Lietu izmeklēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkņa kārtības policija un uzraudzīja Jelgavas prokuratūras prokurore Sandra Mīļā.

Policija nolēma izbeigt kriminālprocesu, pamatojoties uz Veterinārmedicīnas fakultātes Veterinārmedicīniskās ekspertīzes atzinumu par to, ka nevienai no notikuma vietā izņemtajām stirnām kā nāves cēlonis nav šauti ievainojumi, kā arī, ņemot vērā ballistiskās ekspertīzes atzinumu, ka izņemtie šaujamieroči un izņemtās patronu čaulītes nav no kriminālprocesa ietvaros nopratināto personu piederošajiem šaujamieročiem.

Kriminālprocesu policija sāka aptuveni pirms gada - pēc tam, kad 2011.gada 24.februārī Jelgavas novada Platonē medību lieguma laikā un vietā, kur aizliegtas medības, tika konstatētas nošautas stirnas, patronu čaulas un sniega motocikla pēdas.

Tajā pašā pēcpusdienā un tajā pašā apkaimē vietējie iedzīvotāji bija aizturējuši novada domes priekšsēdētāju Cauni, kurš uz sniega motocikla veda Rīgas reģionālās virsmežniecības Ropažu mežzini Jāni Ozoliņu ar pielādētu ieroci klēpī.

Drīz pēc notikušā sabiedrības rīcībā internetā nonāca ar mobilo telefonu filmēti videoieraksti, kurus uzfilmēja un žurnālistiem nodeva Platones iedzīvotāji, kas aizturēja novada pašvaldības vadītāju ar viņa bruņoto līdzbraucēju. Šie video nodoti arī policijai.

Pirmajā video redzams, ka Ozoliņš uz sniega motocikla izlādē iepriekš pielādētu medību ieroci, bet Caune sēdēja pie sniega motocikla stūres. Otrajā video fragmentā redzams, kā Valsts policijas Jelgavas iecirkņa darbinieki no notikuma vietas mierīgi ļauj aizbraukt Ozoliņam, pat nepierakstot viņa datus, bet pirms tam, pēc aculiecinieku stāstītā, policisti atļāvuši kādai sievietei, ko pa tālruni pasaucis Caune, no notikuma vietas aizvest ieroci, nezinot, vai sievietei bijusi ieroča glabāšanas atļauja, kas ļautu to transportēt.

2011.gada aprīlī saistībā ar skandalozo malumedību lietu Jelgavas novada Platonē Valsts policijā tika pabeigta dienesta pārbaude par policistu rīcību notikuma vietā un vienam no policistiem tika izteikts rājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!