Foto: Publicitātes attēli
Šonedēļ Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) atklātas Baltijas Biomateriālu ekselences centra telpas (BBCE – Baltic Biomaterials Centre of Excellence), kas aprīkotas ar modernām pētniecības iekārtām, informē RSU pārstāvji.

Jaunatklātais BBCE infrastruktūras attīstības projekts RSU īstenots ar Izglītības un zinātnes ministrijas administrētās Eiropas Savienības (ES) fondu programmas atbalstu.

Centrā uzstādīti divi unikāli, pētniecībai domāti jaunākās paaudzes 3D printeri. Modernās iekārtas nodrošina individuālu implantu izveidi kaulaudu aizvietošanai, kā arī ļauj veidot anatomiskos modeļus un ķirurģiskos gidus. Modeļi un ķirurģiskie gidi tiek pielietoti sejas traumu pirmreizējās operācijās, koriģējot pēctraumatiskas deformācijas, veicot žokļu rekonstruktīvās operācijas pacientiem ar sejas un žokļu onkoloģiskām saslimšanām, kā arī veicot zobu autotransplantācijas. Ar ES fondu* atbalstu jaunā centra iekārtās ieguldīti vairāk nekā 620 tūkstoši eiro. BBCE vajadzībām tika pielāgotas RSU telpas 155 m2 platībā, tajās investējot 216 714,73 eiro.

BBCE projektā RSU Stomatoloģijas institūtā nodarbināti 14 augsta līmeņa pētnieki to skaitā doktoranti un pēcdoktoranti, kas nodarbojas ar modernu biomateriālu izpēti un pielietošanu klīniskajā praksē.

BBCE ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmē ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām.

BBCE ir Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" finansēts projekts ar mērķi īstenot pilnu biomateriālu attīstības ciklu, sākot no materiāla izstrādes laboratorijā līdz klīniskai pielietošanai. Tā galvenais virziens ir individuālu implantu izgatavošana kaulaudu reģenerācijai. Virzieni, kas tiek īstenoti RSU Stomatoloģijas institūtā savukārt ietver jaunās 3D tehnoloģijas, piemēram, individuālu plānošanu un 3D drukāšanu.

BBCE izveidē apvienojušās vairākas starptautiski atzītas pētniecības institūcijas un industrijas pārstāvji - Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), RSU Stomatoloģijas institūts (RSU SI), AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha Aleksandra Erlangenas - Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā.

Tā īstenošanai 15 miljoni eiro piešķirti no ES programmas "Apvārsnis 2020" un 15 miljonus eiro nodrošina valsts, ES fondi un projekta partneri.

Centrs ir izvietots RSU Stomatoloģijas institūta ēkā Rīgā, Dzirciema ielā 20.

* Līdzfinansējums iekārtu un aprīkojuma iegādei tiek nodrošināts no ERAF līdzekļiem SAM 1.1.1.4. projekta "Rīgas Stradiņa universitātes farmācijas jomas pētniecības infrastruktūras attīstība" ietvaros. Projekta/līguma Nr.: 1.1.1.4/17/I/011.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!