Foto: AFI
Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskā fakultātē trešdien notiks studentu, mediju un citu interesentu diskusija ar tiesībsarga amata kandidātiem Juri Jansonu un Anitu Kovaļevsku – "Cilvēktiesības Latvijā: tiesībsarga misija šodien un rīt".

Diskusijas mērķis ir uzklausīt un salīdzināt gan izvirzīto kandidātu redzējumu par Tiesībsarga biroja attīstību, gan arī iepazīties ar viņu redzējumu par cilvēktiesību situāciju Latvijā kopumā, apskatot jautājumus, kas iziet ārpus konkrētu juridisku jautājumu loka, piemēram, kandidātu izpratni par cilvēktiesību pamatā esošo vērtību situāciju Latvijā – par brīvību, t.sk., preses un vārda brīvību, cieņu, godu, cilvēku izpratni par savām tiesībām u.tml.

Diskusijā piedalīsies arī kādreizējā Valsts cilvēktiesību biroja direktors, šobrīd RSU Ētikas komisijas vadītājs un docents Olafs Brūvers.

Diskusija notiks Rīgas Stradiņa universitātes 1.auditorijā, pulksten 16:00, Dzirciema ielā 16, Rīgā.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) oficiāli izvirzījusi tiesībsarga amatam Rīgas Slimokases bijušo vadītāju un tagadējo likvidatoru Juris Jansonu. Arī valdības koalīcijā esošā ZZS sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts. Savukārt "Vienotība" ceturtdien nolēma virzīt amatam tiesnesi Kovaļevsku.

Ceturtdien Āboltiņa apgalvoja, ka "Vienotības" rīcībā ir pierādījumi, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirms nedēļas koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!