Foto: LETA

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors profesors Aigars Pētersons aicina ikvienu RSU darbinieku, kura vārds ir atrodams publiski pieejamajā LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu uzskaites kartotēkā jeb tā sauktajos čekas maisos, publiski nākt klajā ar savu stāstu par iespējamo sadarbību ar VDK.

Tāpat katrai no šīm personām ir iespēja vērsties tiesā, lai pierādītu, ka sadarbība ar VDK nav notikusi, portālu "Delfi" par šādu rektora aicinājumu informēja RSU.

"RSU ir atvērta un Eiropas vērtībās balstīta augstskola, kas aizstāv vārda brīvību un cieņpilni attiecas pret ikviena indivīda tiesībām, respektējot nevainības prezumpciju," uzsvēris RSU rektors Pētersons, piebilstot, ka tieši tāpēc tas ir katra sirdsapziņas jautājums un brīva izvēle, nākt klajā ar savu stāstu vai risināt šo jautājumu tiesiski.

"Šāds tiesisks risinājums vai atklāts stāsts ir vienīgais ceļš, lai mēģinātu izprast pagātni, un lai skaidrāk saskatītu mūsu morāli šodien. Tas ir nepieciešams arī taisnīguma dēļ pret tiem, kuri izvēlējās nesadarboties ar VDK, un tāpēc piedzīvoja pret sevi vērstas represijas," paudis Pētersons.

"Latvijas vēsture ir bijusi pretrunu pilna, taču tikai spēcīga nācija un spēcīga augstskola spēj runāt par savu pagātni atklātu valodu, spējot izvērtēt savu pagātni arī ar visām tās negācijām," norādījis rektprs.

Viņš atzīmējis, ka RSU ir intelektuāla un akadēmiska platforma brīvām un atklātām sarunām par Latvijas vēsturi, izprotot tās daudzšķautņainību, kas nav tikai "melna" vai "balta".

"Delfi" jau rakstīja, ka sabiedrībā plašu rezonansi raisīja RSU Farmakoloģijas katedras vadītājas, profesores Santas Purviņas sociālajā tīklā "Facebook" publicētais ieraksts, kam klāt bija pievienots VDK aģenta kartītes attēls ar RSU prorektora, profesora Gunta Baha vārdu.

Purviņas 11. maija ieraksts sociālajā tīklā "Facebook" sekoja pēc "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījuma noskatīšanās. Tajā tika analizēta astoņdesmito gadu medicīnas studentu dzīve un VDK, kura topošos ārstus rūpīgi uzraudzīja un dažus arī savervēja par ziņotājiem.

Tā kā raidījumā izskanēja kāda mediķa vārds, ko pēc tam arī Teksasas universitātes profesors, ārsts Uģis Gruntmanis bija sadzirdējis un pieminējis savā ierakstā "Facebook," Purviņa sociālajā tīklā ierakstā vērsās pie Gruntmaņa. Viņas ierakstam klāt pievienots bija attēls ar VDK aģenta kartīti, uz kuras rakstīts Gunta Baha vārds, kā arī segvārds "Arnolds".

Pēcāk profesore tika izsaukta uz RSU Ētikas komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!