Foto: EPA/LETA

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāji ir sākuši izmantot "Turnitin" antiplaģiātisma un darbu elektronisko labošanas un vērtēšanas sistēmu, portālu "Delfi" informē RSU.

Rīks "Turnitin" ir pilnībā integrēts RSU e-studiju sistēmā un nodrošina pilnu darbu iesniegšanas, labošanas, satura oriģinalitātes jeb plaģiātisma noteikšanas un iesniegto darbu atpakaļ atgriešanas pakalpojumu.

"Turnitin" ir rakstu darbu labošanas un plaģiātisma novēršanas rīks, ko ik dienas lieto miljoniem studentu un akadēmisko darbinieku visā pasaulē. "Turnitin" piedāvā divas galvenās platformas: pirmkārt, platformu, kas automātiski pārbauda, par cik procentiem darbā ir neoriģināls saturs jeb plaģiāts; otrkārt, platformu, kas ļauj elektroniski labot iesniegtos darbus, kas būtiski paātrina, kā arī uzlabo darbu labošanas kvalitāti.

"Vairumā gadījumu studenti pieļauj plaģiātu savos darbos nevis ļaunprātīgi, bet tādēļ, ka viņiem nav pietiekamas izpratnes par atsauču lietošanu vai intelektuālā īpašuma nozīmi –, jo īpaši aktuāli tas ir pirmā kursa studentiem, kas mēdz izmantot internetā jau pieejamos referātus vai pārrakstīt jau publicētus darbus, nenorādot atsauces. Tieši tādēļ jau skolās būtu daudz stingrāk jākontrolē skolēnu rakstu darbi, skaidrojot, kas ir plaģiāts, kā pareizi jācitē citu idejas, un cik neētiska ir šāda rīcība," uzskata RSU mācībspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!