Foto: LETA
Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) darbiniekus Valsts kontroles (VK) īstenotās revīzijas laikā nepameta sajūta, ka VK pārstāvji ieradušies jau ar gatavu negatīvu, iespējams, politiski motivētu viedokli par biroja darbu un diez vai to būs iespējams mainīt, teikts biroja izplatītajā publiskajā paziņojumā pēc VK publiskotajiem revīzijas rezultātiem.

Birojs norāda, ka audita laikā "pēc labākās sirdsapziņas centies sadarboties un sniegt nepieciešamo informāciju, jo VK jādara savs darbs". Tomēr birojs pauž neizpratni par revīzijas ziņojuma saturu un formu.

"Lai arī revīzija ilga aptuveni gadu, VK revidenti diemžēl tā arī nesaprata, kā strādā mūsdienu mārketings tūrisma sekmēšanā un kāda ir RTAB vieta kopējā tūrisma ekosistēmā, jo revidenti apšauba biroja vajadzības eksistenci principā. Mūsu skatījumā tā ir konceptuāla kļūda. RTAB vienmēr vēlas saglabāt konstruktivitāti sadarbībā ar VK, bet vienlaikus mums ir tiesības arī sagaidīt revidentu profesionālu izpratni par jomu, kurā revīzija tiek veikta," teikts publiskajā paziņojumā.

Birojs skaidro, ka pašvaldības un tūrisma industrijas kopīgi veidotas struktūras eksistē daudzās pasaules pilsētās, papildinot, ka Rīga nav unikāla savā izvēlē šādu biroju izveidot, pietiek palūkoties tepat netālu citu Eiropas galvaspilsētu, kaut vai Berlīnes un Amsterdamas virzienā.

Pamatojot lēmumu dibināt RTAB, ko apskatīja arī VK revīzijā, birojs norāda, ka kopš 2009. gada, kad izveidots RTAB un startēja zīmols "Live Riga", tūristu skaits vairākkārt pieaudzis. 2009. gadā bijuši 0,7 miljoni tūristu, bet 2018. gadā 3,5 miljoni. Gadā tūrisms ekonomikā ienes gandrīz vienu miljardu eiro, pauž birojs.

"Latvijā ir viens no straujākajiem tūristu skaita pieaugumiem ES. Lai sasniegtu šos rezultātus, bija jāiegulda ilgstošs un konsekvents darbs, jo Rīga piedalās nežēlīgā konkurencē ar daudzām citām valstīm un pilsētām, kurām tūrisma tradīcijas ir senākas un izkoptākas," piebilst Rīgas tūrisma kūrētājs, kā mērķa tirgus uzskaitot Vāciju, Skandināvu valstis, Nīderlandi, Igauniju, Lietuvu, Dāniju, Ukrainu, Krieviju. Papildus RTAB norāda, ka Rīgā kopš tā darbības sākuma audzis viesnīcu un restorānu skaits, un tajos strādā Rīgas un Latvijas iedzīvotāji.

Birojs pauž sašutumu, ka VK nav mēģinājusi saskatīt, bet pat noliedz korelāciju starp RTAB īstenotajām mērķtiecīgajām aktivitātēm un pārliecinošajiem tūrisma pieauguma rādītājiem. RTAB skaidro, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) apgalvojusi, ka RTAB aktivitātes Rīgā ļāvušas LIAA vairāk vērsties pārējās Latvijas virzienā. Arī "AirBaltic", Latvijas tūrisma aģentu un operatoru asociācija un Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija ir ļoti atzinīgi novērtējušas RTAB ieguldījumu tūrisma attīstībā, uzsver RTAB.

Attiecībā uz revīzijā konstatēto par nepamatotiem komandējumiem un darbinieku nepamatotiem tēriņiem RTAB uzskata, ka visi komandējumi un tēriņi ir mērķtiecīgi pamatoti un balstīti viesmīlības nozares pamatprincipos.

Biroja ieskatā VK kļūdījusies administratīvo izdevumu aprēķinā, norādot, ka tie veido 19-20% no kopējiem izdevumiem. Biroja aprēķini liecina, ka administratīvie izdevumi ir 7%, un VK kļūdaini administratīvajos izdevumos ieskaitījusi arī Rīgas Tūrisma informācijas centra izdevumus.

"Darbā, kā jau darbā, var būt problēmas, taču tās ir mazākas nekā lielais pienesums, ko esam veicinājuši. Konstruktīvas kritikas ietvaros jau esam pieņēmuši nepieciešamos lēmumus un esam gatavi to darīt arī turpmāk," pauž RTAB.

RTAB skaidro, ka revīzijas ziņojumā minētā darbinieku skaita samazināšana notikusi stratēģiska lēmuma ietvaros sakarā ar to, ka samazinājies RTAB budžets no 5,9 miljoniem eiro 2018. gadā līdz 3,7 miljoniem eiro 2019. gadā.

Tāpat birojs uzskata, ka revīzijas ziņojumā nav novērtēta tā loma Rīgas tūrisma industrijā, norādot, ka organizācija nevar būt atbildīga tikai par kāda darba, iespējams, nesekmīgajiem aspektiem, neesot atbildīga arī par pozitīvajiem.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole (VK) revīzijā Rīgas pašvaldībā konstatējusi būtiskus trūkumus biedrībām un nodibinājumiem sniegtā finansējuma plānošanas, piešķiršanas un uzraudzības procesos. No VK aplēsēm izriet, ka Rīgas pilsētas pašvaldība triju gadu laikā nesaimnieciski iztērējusi vairāk nekā 20 miljonus eiro rīdzinieku naudas. Revīzijā VK galveno uzmanību veltīja diviem Rīgas pašvaldības dibinātiem nodibinājumiem: RTAB un "Riga.lv". No kopējā revīzijas apjomā iekļautā 26,5 miljonu eiro pašvaldības finansējuma, kas paredzēts biedrībām un nodibinājumiem, 20,9 miljonus saņem šie divi nodibinājumi.

VK revidenti atklājuši, ka pašvaldības biedrības saņēmušas dāsnas pašvaldības budžeta dotācijas, tāpat atklājušās apšaubāmas ziedošanas shēmas, neizprotamas darbības ar preču zīmēm, iespējami fiktīvi darbinieki, neskaidri finansējuma piešķiršanas principi dažādu projektu īstenošanai un nepamatoti tēriņi dažādu izdevumu apmaksai.

Tāpat ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iepriekš sāktā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas domes nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" (RTAB) amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem veic kratīšanu nodibinājuma telpās. Kratīšana notiek arī Rīgas domes telpās.

Ilgstoša un apjomīga darba rezultātā, analizējot iegūto informāciju, 5. aprīlī KNAB sācis kriminālprocesu pret Rīgas domes nodibinājuma RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu, informē KNAB.

Informācijas ieguvē KNAB cieši sadarbojies ar Valsts kontroli.

Vienlaikus kriminālprocesuālās darbības pirmdien, 13. maijā, tiek veiktas arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!