Foto: LETA
Rīgas domes nodibinājuma "Rīgas Tūrisma attīstības birojs" (RTAB) dibinātāju sapulcē otrdien par RTAB valdes priekšsēdētāju iecelts valdes loceklis Jānis Jenzis, kuru līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds otrdienas rītā medijiem izplatītā paziņojumā bija minējis kā vienu no personām, par kuru janvārī sūdzējies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

"Delfi" jau rakstīja, ka Grīnvalds vērsies KNAB par dokumentu viltošanu iestādē, kas notikusi grupā un kurā iesaistīti pašvaldības iestādes pārējie valdes locekļi Jenzis un Ieva Lasmane, kā arī Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) birojs, paziņojumā presei norādījis Grīnvalds.

Savukārt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā portālu "Delfi" informēja, ka Rīgas pašvaldības pusi RTAB dibinātāju sapulcē pārstāvēja Burovs, kurš norādīja, ka ir svarīgi, lai RTAB strādātu augsti profesionāli speciālisti.

"Jenzis tūrisma un ar to saistītajās nozarēs strādā jau ilgus gadus un ir pietiekami pierādījis sevi. Uzskatu, ka viņa vadībā RTAB varēs ne tikai atgūties no pērnā gada notikumiem, bet arī ar jaunu jaudu tupināt darbu pie tūristu piesaistes Rīgai," izteicies Burovs.

"RTAB ir atguvies no pagājušā gada notikumiem un šogad birojam ir nepieciešams restarts. Tūrisma nozarei ir būtiska loma galvaspilsētas ekonomikā. Lai veiksmīgi veidotu Rīgas tēlu ārpus Latvijas robežām, un palielinātu tūristu skaitu, mēs plānojam plaši atvērt savas durvis tūrisma nozares profesionāļiem," uzsvēris Jenzis.

Viņš norādījis, ka, vadot RTAB, "prioritātes būs aktīvāks darbs kultūras tūrisma segmentā, sporta tūrisms un tā potenciāls, kā arī gastronomiskais tūrisms". "Viens būtisks darba virziens, ko plānojam uzsākt, ir konsultācijas pasākumu organizētājiem, jeb koučings. Tas ļaus paaugstināt kultūras tūrisma produktu kvalitāti un tas būs ieguvums gan tūristiem, gan Rīgas iedzīvotājiem".

Pašvaldībā atzīmē, ka Jenzis ir Latvijas Restorānu biedrības dibinātājs un prezidents, Nacionālās Kultūras padomes loceklis, biznesa augstskolas "Turība" lektors, Valsts pārbaudījumu komisijas priekšsēdētājs. Jenzis ir ieguvis maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē.

Jenzis ir vadījis vairākas viesnīcas un restorānus Rīgā, kā arī četrus gadus darbojies kā Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents.

Vēlāk otrdienas pēcpusdienā Rīgas domēs portālu "Delfi" informēja, ka pirmdien, 3. februārī, notikusi RTAB dibinātāju sapulce, kurā nolemts atcelt no RTAB valdes Grīnvaldu un valdes locekļa amatā iecelt pašreizējo Kultūras ministrijas (KM) parlamentāro sekretāri Evu Juhņēviču. Savukārt notikušajā valdes sēdē par RTAB valdes priekšsēdētāju tika ievēlēts Jenzis.

Juhņēviča KM parlamentārā sekretāra pienākumus pildīs līdz 14. februārim, bet pēc tam paliks kultūras ministra ārštata padomnieka statusā Dziesmu un deju svētku procesa un reģionālo kultūras centru attīstības jautājumos. Par ārštata padomnieka darbu Juhņēviča atlīdzību nesaņemšot, norādīja pašvaldībā.

Savukārt Grīnvalds otrdienas rītā izplatītā paziņojumā presei norādīja, ka grupā, par ko viņš sūdzējies KNAB, iesaistīti RTAB "pārējie valdes locekļi Ieva Lasmane un Jānis Jenzis, kā arī Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) un, iespējams, arī citi nodibinājuma dibinātāji, tiem to nezinot".

Viņš uzsvēris, ka, lai arī centies iedibināt jaunas labas pārvaldības principus iestādē, tomēr daudzus gadus ilgušā nelikumību atblāzma bijusi spēcīgāka, kā rezultātā viņš kļuvis par iestādei un mahinācijām "neērtu vadītāju".

"Stājoties RTAB valdes priekšsēdētāja amatā, man kā juristam bija svarīgi, lai nebūtu politiskā mobinga un lai varētu ieviest labas pārvaldības principus, atgūstot RTAB reputāciju un sabiedrības uzticēšanos tam. Tomēr jau pēc dažiem mēnešiem izjutu uzstājīgus mājienus, piemēram, par bijušās vadītājas Vitas Jermolovičas pieņemšanu atpakaļ darbā, pret ko asi savstarpējās sarunās iebildu un arī konsultējos ar KNAB. Neskatoties uz šo epizodi, viens no maniem pirmajiem darbiem bija jaunas kārtības darbinieku pieņemšanai darbā ieviešana, lai izskaustu jebkādu fiktīvu un pretlikumīgu darbinieku nodarbinātību. Diemžēl jau pāris mēnešus pēc jaunās kārtības stāšanās spēkā citi valdes locekļi to centās apiet un tālāk jau "sakārtot lietas" ar atpakaļejošiem datumiem un dokumentu viltošanu, iesaistot Rīgas mēru un tā biroju. Par šo epizodi tad šī gada janvāra vidū arī esmu vērsies KNAB, iesniedzot faktu apstiprinošus dokumentus," norādījis Grīnvalds.

Viņš norāda, ka tikuši sagrozīti dokumenti, lai Jenzi ar agrāku datumu ieceltu par nodibinājuma stratēģiskās attīstības direktoru, par ko viņam izmaksāta alga, kaut arī patiesībā līgums nav ticis noslēgts.

Grīnvalds pieļāvis, ka "Lasmane ar Jenzi tā rīkojušies", jo nav spējuši panākt viņa atbalstu tam, lai "Jenzis darbā tiktu pieņemts prettiesiski un neievērojot nodibinājuma valdes apstiprinātu kārtību".

"Jāmin, ka tikuši arī izmainīti nodibinājuma dibinātāju sapulces dokumenti, iespējams, daļu dibinātāju iesaistot pretlikumīgās darbībās tiem nemaz nezinot par šādu faktu," medijiem norādījis Grīnvalds.

Viņš arī paziņojumā presei norādījis uz "sajūtu", kas viņam radusies, proti, ka bijušās RTAB vadītājas Jermolovičas "ietekme nodibinājumā nav mazinājusies un notikuši mēģinājumu to "vadīt" attālināti, lai, iespējams, nākotnē pie noteiktiem nosacījumiem bruģētu tās atgriešanos".

Grīnvalds akcentējis, ka Burovs un Jermoloviča ir no vienas politiskās partijas, bet Lasmane, kura iecelta par valdes locekli pēc pērnā gada KNAB pārbaudēm, pirms tam iestādē "jau 10 gadus strādājusi kā Vitas Jermolovičas labā roka".

Grīnvalds paudis, ka nesen valdes locekļa amatā ieceltais Jenzis "vairākus gadus strādājis Jermolovičas vadībā" un "nekad nav slēpis labās attiecības ar korupcijā un prettiesiskās darbībās apsūdzēto Jermoloviču.

Grīnvalds paudis, ka "apzinās, ka par savu rīcību var sekot politiska izrēķināšanās un pat noņemšana no amata".

Savukārt Jenzis, paužot arī Lasmanes viedokli, portālam "Delfi" Grīnvalda pārmetumus novērtēja kā nepamatotus. "Šī ir emocionāla reakcija uz viņa atcelšanu no valdes locekļa amata, par ko tika lemts 3. februārī RTAB dibinātāju sapulcē," atzīmēja Jenzis, piebilstot, ka Grīnvalds 2. decembrī ir parakstījis rīkojumu, kurā norādīts, ka tieši Jenzis turpmāk pildīs arī Stratēģiskās attīstības direktora pienākumus un licis sagatavot nepieciešamos dokumentus. Pēc dibinātāju sapulces par izmaiņām tika informēti arī mediji.

Jenzis un Lasmane ir pārliecināti, ka tiesībsargājošās iestādes nekonstatēs nekādus pārkāpumus RTAB darbībā.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērn maijā KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā par iespējamiem RTAB amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem veica kratīšanu nodibinājuma telpās. Pēc vairāku stundu ilgām darbībām, KNAB aizveda nodibinājuma vadītāju Vitu Jermoloviču.


Pērn 5. aprīlī KNAB sāka kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu, informē KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!