Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadība apsver iespēju samazināt studiju maksu studentiem, kas augstskolā tiks uzņemti rudenī, pastāstīja RTU rektors Ivars Knēts.

Šāda iespēja tiek apsvērta, lai studiju maksa saglabātos aptuveni vienādā apmērā ar valsts maksāto naudu par vienu budžeta studentu. Valdība lēmusi samazināt dotāciju par katru budžeta studentu, tāpēc būtu jāmazinās arī studiju maksai, norādīja Knēts.

Jau ziņots, ka augstskola jau bija pieņēmusi lēmumu rudenī jaunajiem studentiem studiju maksu nepalielināt. Savukārt tās samazinājums attieksies vien uz jaunāko kursu studentiem, bet vecāku kursu audzēkņiem tās saglabāsies tādas, kā noteiktas studiju līgumā.

Knēts gan norāda, ka studiju maksas lielums augstskolai nav ārkārtīgi būtisks, jo augstskolas galvenie ieņēmumi ir no valsts dotācijas, proti, no pilna laika klātienes studentiem tikai ceturtā daļa studē par saviem līdzekļiem.

Galīgais lēmums tiks pieņemts pēc budžeta grozījumu apstiprināšanas Saeimā.

Jau ziņots, ka studiju maksas samazināšana tiek apsvērta vairākās augstskolās. Martā šādu iespēju sāka izskatīt Latvijas Mākslas akadēmija un Daugavpils universitāte.

Kā norādīja Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis, arī viņa pārstāvētā augstskola lēmumu pieņems, kad uzzinās izmaiņas savā budžetā. "Ja tiek mainīti Ministru kabineta noteikumi, kas maina bāzi, tas maina metodiku, kā rēķinām studiju maksas," viņš norāda, solot, ka mazāks vai lielāks samazinājums būs noteikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!