Foto: RTU
Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) ievērojami ierobežojusi indiešu, šrilankiešu un uzbeku krāpniecības iespējas, kuri vēlas izglītības aizsegā nokļūt Eiropas Savienībā (ES) darba meklēšanas nolūkos. Turpmāk RTU mācībspēki brauks uz šīm Āzijas valstīm klātienē atlasīt studentus un novērtēt viņu zināšanu atbilstību universitātes prasībām, ceturtdien vēstī LNT ziņu raidījums.

Raidījums skaidro, ka indieši, šrilankieši un uzbeki līdz šim bija krāpušies elektroniskajos iestājeksāmenos, lai tikai nokļūtu Latvijā. Daļu no viņiem nākošajos atlases posmos atsijāja Latvijas vēstniecības. Raidījums norāda, ka Indijā vien šogad pieķerti 400 krāpnieku.

Lai problēmu izskaustu, RTU šomēnes atvērusi pārstāvniecības Čenajā Indijā, Kolombo Šrilankā un Taškentā Uzbekistānā. Tagad studēt gribētājiem tur būs jākārto iestājeksāmens klātienē.

"RTU pasniedzēji un departamentu darbinieki brauks uzraudzīt šo iestājeksāmenu procesu. Arī eksāmenus labos RTU pasniedzēji, jo eksāmenu pārbaudīšanu mēs nevienam citam nevaram uzticēt," LNT ziņu raidījumam skaidro RTU rektora vietnieks Igors Tipāns. Tāpat Indijā un Šrilankā būs iespējams vairāku mēnešu garumā par maksu sagatavoties RTU iestājeksāmeniem. "Tiem, kuri nespēs uzreiz nolikt iestājeksāmenu, tiks dota papildus iespēja vienu semestri studēt [savās izcelsmes valstīs], padziļināti apgūt matemātiku, kādu no inženierstudiju priekšmetiem vai angļu valodu. Tad varēs atkal vēl vienu reizi likt iestājeksāmenu. Pats galvenais ir radīt plūsmu, lai brauktu lielā mērā motivēti, sagatavoti studenti," skaidro Tipāns.

Šo RTU centru izveide un uzturēšana Āzijā gadā izmaksājot vairākus desmitus tūkstošus eiro, taču universitāte atteikusies LNT atklāt precīzu summu, jo "šim mērķim līdzekļi neesot valsts piešķirtās dotācijas, bet gan ieņēmumi no ārvalstu studentu studiju maksām".

Savos jaunatvērtajos izglītības centros Āzijā RTU gan uzsvērs - neesot jēgas izglītības aizsegā meklēt darbu Latvijā, jo līdzko kritīsies sekmes un neapmeklēs lekcijas, RTU lūgs Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldi anulēt uzturēšanās atļauju, kam sekos izraidīšana no ES. RTU kritizē atsevišķas privātās augstskolas, kas, dzenoties pēc ārzemju studentu naudas, uz šo problēmu piever acis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!