Par simts līdz pat vairākiem simtiem latu lielu studiju maksu kāpumu no šā gada 1.septembra pirmkursniekiem un maģistrantiem paredz Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāta lēmums, ceturtdien raksta laikraksts "Diena".
Ar lielākajām summām jārēķinās tiem, kas vēlas studēt datorzinātnes un arhitektūru. Viņiem viens studiju gads maksas grupā maksās attiecīgi 700 un 800 latu. Līdz šim RTU bijusi viena no valsts augstskolām ar zemākajām studiju maksām. Arī Senāta pēdējās apstiprinātās ne tuvu nesasniedz studiju programmu optimālās izmaksas, uzskata RTU kanclers Ronalds Tarašķēvičs.

Aprēķinot maksas kāpumu, ņemts vērā kā Latvijas augstākās izglītības tirgus, tā iedzīvotāju maksātspēja un citi faktori. Arī studentu skaitu jaunās summas būtiski neietekmēšot, jo par maksu RTU mācoties ap 20% studējošo. Īpaši dārgas būs maksas studijas augstskolas maģistrantūrā. Reti kura studiju programma gadā maksās lētāk par 1000 latiem: datorzinātnēs, materiālzinātnēs - Ls 1050 (līdz šim attiecīgi Ls 750 un 850), arhitektūrā - 1200 latu (līdz šim Ls 800).

RTU Studentu parlaments summas sauc par milzīgām, bet ar to cīnīties neesot studējošo spēkos. "Tas ir koks ar diviem galiem. Summas ir milzīgas, ņemot vērā iedzīvotāju dzīves līmeni. Vadības un dekānu pamatotas, ja grib saglabāt kvalitatīvu izglītību," teic RTU Studentu parlamenta prezidente Jolanta Jasukēviča. Tā kā starp Latvijas augstskolām RTU ir vislielākais budžeta vietu skaits, studentiem sīvāk būs jācīnās tieši par tām, secina Jasukēviča.

Latvijas Universitātē lielākais studiju maksas kāpums noteikts Juridiskās fakultātes pirmkursniekiem. Studijas tiesību zinātņu profesionālajā studiju programmā līdzšinējo 550 latu vietā maksās Ls 770, raksta "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!