Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) priekšsēdētājs Alfrēds Rubiks ir gatavs kandidēt nākamajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, teica LSP līderis.
Sestdien Rubikam tiek dzēsta sodāmība un viņš varēs kandidēt nākamajās EP vēlēšanās.

Rubiks uzsvēra: "Ja Eiropas Parlaments vēl pastāvēs, tad nākamajās vēlēšanās viņš obligāti kandidēs."

Sociālistu līderis piebilda, ka viņš turpinās cīnīties par ierobežojumu atcelšanu bijušajiem kompartijas darbiniekiem kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās. Viņam tas esot "principa jautājums". "Nepašaubāmi, daudzi gaida, kad Rubiks varēs kandidēt Saeimas vēlēšanās," bija pārliecināts bijušais kompartijas funkcionārs.

Pēc viņa vārdiem, to, vai viņš vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā ar šo aizliegumu, lielā mērā noteiks Satversmes tiesas spriedumus. Tas viņaprāt varētu būt zināms nākama gada sākumā.

"Patlaban pie varas ir bijušie komunisti, kuri nav oficiāli izstājušies no kompartijas. Viņi ir piedalījušies valsts izlaupīšanā," teica Rubiks, norādot, ka pēc 15 neatkarības gadiem beidzot ir jāatceļ "stulbais" aizliegums piedalīties Saeimas vēlēšanās Latvijas pilsoņiem, kuri pēc 1991.gada 13.janvāra darbojās Latvijas Komunistiskajā partijā.

Jau ziņots, ka Rubiks 1991.gada janvārī bija Latvijas Kompartijas Centrālās komitejas 1.sekretārs un par darbībām, vērstām uz vardarbīgu valsts varas gāšanu, tika notiesāts ar brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem. Rubiks no cietuma tika atbrīvots 1997.gada novembrī, bet sodāmības dzēšanas oficiālais termiņš ir 2005.gada 5.novembris.

Rubiks divas reizes bija lūdzis Rīgas apgabaltiesu dzēst viņam sodāmību pirms termiņa, bet tiesa šo Rubika lūgumu noraidīja. Tiesas lēmumā teikts, ka pamatnosacījumus - priekšzīmīgu uzvedību un godprātīgu attieksmi pret darbu pēc soda izciešanas - nevar skatīt atrauti no jautājuma par personas labošanos. Pēc tiesas domām, par personas labošanos liecinātu nožēla, centieni novērst izdarītā nozieguma sekas, sava izdarītā nozieguma apzināšanās, bet tādu Rubiks nav publiski paudis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!