Foto: DELFI

Rudens drošības pasākumu ieviešanā izšķiroša būs epidemioloģiskās drošības kontrole un paškontrole, ar komunikācijas padomnieces Lāsmas Binderes starpniecību portālam "Delfi" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norādīja, ka tā ir arī darba devēju, pakalpojumu sniedzēju, darbinieku un mūsu katra atbildība un interese.

Otrdien valdība lēma, ka noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" stāsies spēkā 11. oktobrī, bet prasība par atsevišķās jomās strādājošo pienākumu iegūt Covid-19 sertifikātu, kas apliecinātu vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs infekcijas pārslimošanas faktu, stāsies spēkā 15. novembrī.

Kā Bindere atstāstīja Pavļuta teikto, pārejas posms, lai dotu laiku pakalpojumu sniedzējiem un darba devējiem sagatavoties, ir vajadzīgs, tā ir arī šā gada pavasara mācība. Šoreiz lielākā problēma ir cita – Veselības ministrijas (VM) rekomendāciju pārvēršanai politiskā lēmumā bija vajadzīgs mēnesis, uzskata ministrijā. Valdība faktiski ir apstiprinājusi tos pasākumus, kurus ministrija piedāvāja apspriešanai jau augusta beigās, kad tika pieņemts lēmums neiedarbināt drošības prasības pie kumulatīvā saslimstības rādītāja 120 saslimšanas gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu griezumā.

"Redzam, ka VM iepriekš paustie brīdinājumi par gaidāmo saslimstības pieaugumu piepildās. Šobrīd nekavējoties ir jāpanāk risinājums drošības pasākumiem tirdzniecībā, kur tiekas ļoti daudz, tostarp nevakcinētu cilvēku no dažādiem "burbuļiem"," uzskata ministrijā.

Šis lēmums izpalika otrdien pieņemtajā regulējumā, jo nevarēja panākt vienprātību ar Ekonomikas ministriju, norādīja Bindere.

Iepriekš VM galvenais infektologs Uga Dumpis pauda, "ka ierobežojumu ieviešana tikai no 11. oktobra nozīmē veselības aprūpes sistēmas galēju pārslodzi ar ļoti smagām sekām pacientiem un pārgurušajam medicīnas personālam".

Jau ziņots, ka valdība otrdien pieņēma jaunus epidemioloģisko drošības prasību noteikumus, paredzot vairumu pakalpojumu nodrošināt tikai personām ar Covid-19 sertifikātu, tāpat regulējumā atrunātas darba devēja tiesības pieprasīt darbiniekam uzrādīt Covid-19 sertifikātu un no 15. novembra paredzēta arī Covid-19 sertifikāta prasība medicīnas, izglītības un sociālās aprūpes jomā strādājošajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!