Foto: LETA

Latvijas Zaļā partija (LZP) trešdien iesaistījusies diskusijā par Ērgļu novada pašvaldības teritorijā esošā nekustamā īpašuma "Braki" cirsmas nodošanu izsolei, aicinot sarunu ceļā rast risinājumu šajā lietā.

Paziņojumā medijiem LZP norāda, ka jau labu laiku seko plašsaziņas informācijas līdzekļos pieejamajai informācijai un viedokļu dažādībai par iecerēto izsoli.

"Cienot pašvaldības domes vadītāja un deputātu pašpārvaldes tiesības, ko viņiem deleģējuši Ērgļu novada iedzīvotāji, patiesi cerējām, ka pašvaldības deputāti ieklausīsies vietējo iedzīvotāju, dažādu nevalstisko organizāciju un vides, kultūras un citu jomu ekspertu viedokļos un demokrātiskā ceļā tiks rasts pieņemams kompromiss attiecībā uz Braku meža turpmāko apsaimniekošanu. Ar nožēlu jāsecina, ka konstruktīvu diskusiju vietā ar sabiedrības daļu, kam patiesi rūp Latvijai nozīmīgā tautas dižgara Rūdolfa Blaumaņa memoriālais muzejs "Braki" un tam pieguļošās tradicionālās meža ainavas liktenis, no pašvaldības pārstāvju puses joprojām vērojama distancēšanās", paudis LZP valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tādos kultūras, literatūras un vides mijiedarbības karstos punktos kā Braki iespējamas progresīvas un dabai saudzīgas mežsaimniecības metodes. Latvijā ir vairākas videi draudzīgas mežaimniecības demonstrāciju teritorijas, kuras to īpašnieki un dabas draugi ar prieku parādītu arī spītīgajiem Ērgļu novada domes deputātiem, ierādot, ka mežā var saimniekot arī savādāk, norādīts partijas paziņojumā.

Ja šis "projekts", kam nav pat nozīmīga sociālekonomiskā un vides pamatojuma "aizies", tas nebūs labs signāls mūsu valstij apstākļos, kad tiek realizēts vērienīgākais dabas skaitīšanas projekts Latvijas vēsturē, uzskata LZP

"Lai novērstu tālāku šī konflikta eskalāciju un rastu dabai, mežsaimniecībai, kultūrvēsturei un cilvēka vajadzībām sabalansētus Braku meža apsaimniekošanas risinājumus, aicinu Ērgļu novada pašvaldību sēsties pie viena galda un runāt ar šajā jautājumā nevienaldzīgajiem sabiedrisko organizāciju un iedzīvotāju pārstāvjiem. Kā arī pirms galīgā lēmuma aplūkot videi draudzīgus mežsaimniecības demonstrāciju apgabalus klātienē", aicinājis Tavars.

Jau vēstīts, ka Ērgļu novada dome rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa muzeja un dzimto māju "Braki" teritorijā drīzumā plāno cirst kokus plašā teritorijā. Līdz šim iedzīvotājiem nav izdevies apturēt izsoles par koku ciršanu organizēšanu.

Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" teritorija ir 40,9 hektārus liela un pieder Ērgļu novada domei. Ar piecu deputātu balsīm, kas ir domes vairākums, nolemts muzeju ieskaujošos 27 hektārus mežus pārdot cirsmas izsolē privātuzņēmējam. No tiem 13 hektāri meža ar simtiem koku paredzēti kailcirtei līdz ar zemi, bet vēl 14 hektāri kā kopšanas un sanitārās cirtes, iepriekš vēstīja telekanāls LNT.

13 hektāru kailcirtes un 14 hektāru kopšanas un sanitārās cirtes izsoles sākumcena noteikta 84 tūkstoši eiro. Daļu naudas izlietošot muzeja jaunas administrācijas ēkas būvniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!