Foto: Reuters/Scanpix
Turpmāk pastiprināti tiks uzraudzīta tramadola tirdzniecība, kā to paredz iepriekšējā nedēļā Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi noteikumos, kas nosaka Latvijā kontrolējamās narkotiskās vielas, psihotropās vielas un prekursorus, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā.

Grozījumi paredz, ka tramadols tiek iekļauts kontrolējamo psihotropo vielu sarakstā, tādējādi pastiprināti noritēs šīs vielas uzraudzība un starptautiskā tirdzniecība, tostarp importēšanas, eksportēšanas, izplatīšanas, uzglabāšanas, uzskaites un iznīcināšanas prasības. Par tramadola neatbilstošu apriti Latvijā paredzēta kriminālatbildība.

Tramadola izrakstīšanas un izsniegšanas kārtība pacientiem, kuriem medikaments nepieciešams, tikpat kā nemainīsies. Mainīsies receptes uzglabāšanas laiks aptiekā pēc tramadola izsniegšanas un tagad tas būs no 3 līdz 5 gadiem.

Starptautiskai tirdzniecībai ar tramadolu komersantiem būs jāsaņem ANO Ekonomikas un sociālās padomes Narkotiku komisijas prasībām atbilstošas psihotropo vielu importa un eksporta atļauja. Vairumtirgotājiem būs jābūt licencei ar norādītu speciālās darbības nosacījumam par psihotropo zāļu izplatīšanu.

Tramadolam ir noteikts psihotropās vielas statuss, ņemot vērā tā nepamatotu un ļaunprātīgu lietošanu. Nepamatota, ļaunprātīga tramadola lietošana rada psihiskus un uzvedības traucējumus, kā arī atkarību. Slimību profilakses un kontroles centra provizoriskie dati par 2013.gadu liecina, ka arvien pieaug pacientu skaits, kas griezušies pēc narkoloģiskās palīdzības un lietojušas tramadolu bez medicīniska pamatojuma. Parādās arvien vairāk recepšu viltojumu tramadola iegūšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!