Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) otrdien devis uzdevumu Izglītības, kultūras un sporta departamentam pārbaudīt, kādi mācību materiāli tiek izmantoti Rīgas skolās, vai tie atbilst normatīviem un to lietošana ir saskaņota ar Izglītības ministriju, portālu "Delfi" informē Rīgas domē.

Šāda rīkojuma pamatā ir incidents vienā no Rīgas skolām, kad skolotāja mācību stundā uzdevusi analizēt dzejoli, kas satur rupjus lamuvārdus.

"Uzskatu, ka dzejnieks literārai pašizteiksmei var izmantot jebkādas metodes. Taču tas nenozīmē, ka jebkuru dzejas darbu jāuzdod analizēt bērniem mācību stundā," uzskata Ušakovs. "Nenoliegšu, arī es pats dažkārt esmu lietojis nenormatīvu leksiku, risinot saimnieciskus jautājumus, jo citādi rodas sajūta, ka teiktais netiek saprasts. Taču rupjībām un lamuvārdiem nav vietas skolas klasē."

Izglītības, kultūras un sporta departaments uzdevumu saņēmis, portālam "Delfi" apstiprināja departamenta pārstāve Indra Vilde. Šobrīd departaments iepazīsies ar uzdevuma saturu un organizēs tikšanos ar Izglītības pārvaldes pārstāvjiem, lai lemtu, kā rīkoties tālāk.

Kā vēlāk mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja Ušakovs, viņš nosūtījis oficiālu vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei. Rīgas mērs vēlas noskaidrot oficiālo Izglītības un zinātnes ministrijas viedokli, vai skolā mācību laikā drīkst izmantot vārdus "bļ**" un "atpiz*ītie".


Ziņots, ka Āgenskalna Valsts ģimnāzijā skolotājai, dzejniecei un literatūrzinātniecei Ivetai Ratinīkai izteikts aizrādījums par "netikumīga" dzejoļa pasniegšanu un analīzi stundā.

Kā Ratinīka pastāstīja portālam "Delfi", situācija drīzāk ir iebildums pret teksta saturu. "Ja nebūtu piesaukts likums, es netvītotu. Jā, metodoloģiski biju pārdroša, bet mērķis bija runāt par teksta kritērijiem. Vēstījuma joprojām aktuālo saturu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!