Foto: Privātais arhīvs

Nule atstādinātā Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (RAKUS) Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja pienākumu izpildītāja Ruta Zatlere savā "Instagram" profilā ceturtdien skaidro, ka viņas ieņemtā pozīcijā nekādā veidā neesot saistīta ar ārstniecību, bet gan iestādes vadīšanu, un šim amatam viņa bijusi piemērota.

Viņa uzsvērusi, ka vadītājai jāspēj izstrādāt procedūras, kas atvieglotu ārstu darbu un nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu pacientiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka skandāls ap Zatleres iecelšanu amatā sākās pēc tam, kad viņa savā "Instagram" profilā, tīrot seju un runājot par Diagnostiskās radioloģijas centru, atzīmēja, ka viņai vislielākais atklājums bija invazīvā radioloģija. Pēc šādām viņas atziņām tviterī sacēlās komentāru vētra, kas īsā laika sprīdī noveda pie tā, ka Zatlere no amata tika atstādināta pēc abpusējas vienošanās.

Savukārt ceturtdien publicētajā saturā Zatlere norādījusi, ka amatam, no kura viņa tikko tika atstādināta, nav bijusi saistība ar ārstniecību. "Uzsvēršu, ka šajā amatā nonācu oficiāla konkursa kārtā. Pieteicos uz ambulatorā vadītāja amatu. Izejot trīs [atlases] kārtas un iesniedzot vīziju, kādam būtu jābūt pakalpojumam, ārstniecības direktore un valdes locekle pārrunu procesā piedāvāja iespēju izskatīt arī Radioloģijas centra vadītājas vietu," notikumus atstāsta Zatlere. Nākamajā dienā zvanījis radioloģijas profesors (Zatlere nenosauc viņa uzvārdu – red.) un piedāvājis darbu vēlreiz. Piedāvājumam viņa piekritusi.

"Mēs satikāmies, viņš izstāstīja darba pienākumus un mēs vienojāmies noslēgt sadarbības līgumu. Ar noteikumu, ka tiek izsludināts konkurss un es tieku pieņemta vietas izpildītājas amatā uz noteiktu laiku. Konkursa kārtībā es šo amatu arī ieguvu. Nostrādāju trīs dienas un jau sapratu, cik daudzi procesi nestrādā," stāsta Zatlere un min vairākas pazīmes, kas traucējušas pacientiem ātri nokļūt uz izmeklējumiem. Viņa stāsta, ka ārsti ir ļoti noslogoti, un ārsts nevar būt centra vadītājs, – viņam nebūtu jānodarbojas ar dokumentācijas un procesu izstrādātājiem, bet gan sadarbībā ar vadītāju jāizstrādā darba vadlīnijas. Zatlere vēlreiz uzsver, ka viņa negrasījās Radioloģijas centrā kļūt par ārsti, bet gan vadītāju.

"Tie cilvēki, kas mani pieņēma darbā, zināja manu CV, manu izglītību un pieredzi," – tā Zatlere.

Atbildot uz sociālajos tīklos izskanējušajiem pārmetumiem, ka viņai neesot atbilstošas izglītības, Zatlere skaidro, ka viņa ieguvusi maģistra grādu Veselības vadībā Rīgas Stradiņa universitātē, kas precīzi atbilst amatam, kurā viņa piekrita strādāt. "Otra mana izglītība ir vadības zinības, kuru ieguvu Latvijas Universitātē. Tātad manas akadēmiskās zināšanas ir balstītas uz veselības iestādes un biznesa vadīšanu, uz procesu sakārtošanu, kas šajā slimnīcā ir akūti vajadzīga," – tā Zatlere. Viņa uzsver cilvēciskumu darbā, plānveida problēmu risināšanu, izslēgt "nenormālo birokrātiju".

Viņa arī atklāj, ka pārrunu laikā netika izvirzīta prasība par to, ka centra vadītājam būtu jābūt ar ārsta izglītību, kā tas vēlāk lasāms sludinājuma tekstā.

Zatlere uzskata, ka faktiski viņa tikusi atlaista sava "Instagram" video dēļ. Viņasprāt, arī par ārstniecību auditoriju ir jāuzrunā "viņiem saprotamā valodā".

"Mums visiem ir jākļūst mūsdienīgiem, "Instagram" ir mūsdienu realitāte! Arī valsts iestādei ir jākļūst mūsdienīgai," saka Zatlere un ironizē, ka nav normāli kā vienīgo cienīgo sociālo tīklu atzīt "LinkedIn".

Ruta Zatlere arīdzan paskaidro, ka viņas vīra tēvs – bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers – par vedeklas jauno darbu Radioloģijas centrā uzzinājis pie Ziemassvētku vakariņu galda, līdz ar to nevarot būt ne runas par ielikšanu amatā slavenā uzvārda dēļ. Zatlers bijis patīkami pārsteigts par vedeklas panākumiem.

RAKUS skaidrojums par Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja amata konkursu

Ceturtdienas pēcpusdienā savu skaidrojumu par konkursiem slimnīcā pauda pati iestāde. "Konkurss Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja amatam tika izsludināts 15.novembrī un pēc tam vairākkārt pagarināts līdz pat 12. decembrim.

Šim amatam pieteicās tikai trīs pretendenti. Pirmais izsludinātais konkurss Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja amatam beidzās bez rezultāta, tādēļ tika pieņemts lēmums – koriģēt/mainīt šī amata prasības – uzsvaru liekot uz vadības un menedžmenta kompetencēm un radiologa kompetenci nosakot kā vēlamu nevis obligātu.

Paralēli Diagnostiskās radioloģijas vadītāja vakances konkursam norisinājās arī Ambulatorās daļas vadītāja amata pretendentu izvērtēšanas konkurss, kura finālā izvirzījās divi spēcīgi pretendenti. Otrais pretendents bija Ruta Zatlere.

Ņemot vērā, ka viņas izglītība un darba pieredze atbilda koriģētajām prasībām – Rutai Zatlerei tika piedāvāts pildīt Diagnostiskās radioloģijas centra vadītājas amata pienākumus uz laiku, līdz noslēdzas 29. decembrī atkārtoti izsludinātais konkurss. Ruta Zatlere darba attiecības uzsāka 2. janvārī. Darba attiecības tika izbeigtas uz abpusējas vienošanās pamata 4.janvārī," teikts RAKUS paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!