Šobrīd nav skaidrības par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) direktora Gunta Rutka turpmāko atrašanos šajā amatā. Rutkis par saviem nodomiem sabiedrību informēs pēc nedēļas, bet citas amatpersonas par šo jautājumu oficiāli nevēlas izteikties.
Kā informēja droši avoti valdībā, paredzams, ka Rutkis veselības stāvokļa dēļ varētu atstāt KNAB direktora amatu un atgriezties darbā Iekšlietu ministrijas struktūrās, visticamāk, Drošības policijā.

"Nav normāli, ka tik ilgu laiku KNAB vada vietas izpildītājs," teica amatpersona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu. Kā jau ziņots, kopš februāra beigām Rutkis slimo un viņa pienākumus pilda vietnieks Rūdolfs Kalniņš. Slimības dēļ uz neilgu laiku Rutkis darbu bija pārtraucis arī nedēļu pēc ievēlēšanas amatā pagājušā gada oktobrī.

Rutkis teica, ka viņš darbā KNAB atgriezīsies nākamnedēļ, nevis šonedēļ, kā ziņots iepriekš. Uz jautājumu, vai viņš apstiprina vai noliedz informāciju par viņa iespējamo atkāpšanos no amata, Rutkis teica, ka šobrīd to nevēlas komentēt un par to informēšot nākamnedēļ, kad būs darbā.

Kā teica Kalniņš, viņam neesot informācijas par Rutka nodomiem, viņš vienīgi zinot, ka Rutkis nākamnedēļ atgriezīsies darbā.

Šobrīd valdībā neesot cita kandidāta KNAB direktora amatam un uz šo vietu atkal varētu tikt rīkots konkurss, liecina aģentūrai LETA rīcībā esošā informācija. Konkurss būšot īsāks nekā iepriekšējās valdības rīkotais, sola amatpersonas.

Kā ziņots, iepriekšējā valdība tikai trešajā konkursā par KNAB direktoru apstiprināja Rutki.

Rutkim ir divi vietnieki - Kalniņš specializējas korupcijas prevencijas jautājumos, bet Valdis Pumpurs - korupcijas apkarošanas lietās. Šobrīd notiek pārrunas ar Ministru prezidenta ārštata padomnieku Armandu Agrumu, kuram arī varētu tikt piedāvāts KNAB direktora vietnieka amats. Tiek apšaubīts, ka Agrums varētu ieņemt Rutka vietu.

Kā ziņots, pērn pēc vēlēšanām, laikā, kad vēl strādāja 7.Saeimas deputāti, Repše vairākkārt aicināja viņus nelemt par KNAB direktora iecelšanu.

Pirms vēlēšanām Repše arī vairākkārt norādīja, ka Latvijā nepieciešams veidot tādu pašu korupcijas apkarošanas institūciju kā Hongkongā un tā vadībā iecelt kādu ārvalstnieku ar pieredzi korupcijas apkarošanā, kas nebūtu saistīts ar vietējo vidi.

Kā ziņots, Deivids Volliss, kurš strādājis Hongkongas Korupcijas apkarošanas komisijā, šobrīd ir premjera ārštata padomnieks, taču tiek apšaubīts, vai viņš varētu kļūt par KNAB direktoru.

Premjera bijušais ārštata padomnieks Jānis Kažociņš iepriekš norādīja, ka KNAB vadības jautājums atkarīgs no Rutka veselības stāvokļa. "Rutkim pašam jāizšķiras, vai veselība ļaus viņam turpināt pildīt šo amatu," iepriekš teica Kažociņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!