Foto: AFI

Trešdien valsts vizītes ietvaros Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē viesosies Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, lai sniegtu atklāto lekciju par Gruzijas iekšpolitiku un nākotnes vīziju.

Pēc lekcijas klātesošajiem būs iespēja uzdot jautājumus Gruzijas prezidentam, informēja LU.

Lekcijas un diskusijas ilgums ir no plkst.14.30 līdz 15.30. Organizatori lūdz interesentus uz lekciju ierasties laicīgi. Tā notiks Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē (Lomonosova iela 1A), 1.auditorijā. Lekcija notiks angļu valodā.

Saakašvili ir spilgta personība gan postpadomju, gan starptautiskā politiskā arēnā. 2000. gada oktobrī Saakašvili kļuva par tā laika Gruzijas prezidenta Eduarda Ševardnadzes valdības tieslietu ministru. 2001. gada oktobrī viņš nodibināja politisko partiju "Apvienotā Nacionālā kustība".

Pēc 2003. gada 2. novembra Gruzijas parlamenta vēlēšanām Saakašvili deklarēja, ka pēc aptauju datiem pie vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanas uzvarējis viņš, tāpēc aicināja uz demonstrācijām un nepakļaušanās akcijām. 2003. gada 22. novembrī demonstrantu pūlis ielauzās Gruzijas parlamentā un paralizēja tā darbu, bet nākamajā dienā Eduards Ševardnadze demisionēja. 2004. gada 4. janvārī M. Saakašvili tika ievēlēts par Gruzijas prezidentu ar 96% balsu.

Īpaši tiek akcentēta viņa stingrā nostāja pret Krievijas Federāciju un tās valdību. Saakašvili politisko darbību darbu vērtē gan pozitīvi, gan norāda uz tās trūkumiem. Piemēram, 2012. gada 15. maijā Eiropas Komisijas publiskotajā Eiropas Kaimiņu politikas progresa ziņojumā par Gruziju ļoti atzinīgi novērtēti Gruzijas sasniegumi ES reformās, ekonomikas attīstībā, konfliktu noregulēšanā separātiskajos reģionos, sasniegumi cīņā pret korupciju un organizēto noziedzību. Vienlaicīgi norādīts uz nepieciešamību nodrošināt brīvas vēlēšanas, kas atbilstu starptautiskiem standartiem.

Šī nebūs pirmā Saakašvili vizīte Latvijā. Iepriekšējā Gruzijas prezidenta valsts vizīte Latvijā notika 2004. gada 13. – 14. oktobrī. 2008. gada 1. novembrī Gruzijas prezidents Saakašvili piedalījās "Rīgas konferencē 2008".

2009. gadā pie Latvijas lasītājiem arī nonāca grāmata "Sarunas par brīvību", kuras pamatā ir Gruzijas prezidenta Saakašvili sniegtās atbildes uz daudziem jautājumiem intervijā franču žurnālistam un politologam Rafaēlam Gluksmanam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!