Satversmes aizsardzības birojs (SAB), izmeklējot Rīgas Aviācijas universitātes (RAU) diplomu lietu, atzinis par viltotiem Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektora vietas izpildītāja Jāņa Linķa un Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka vietnieka Vilmāra Strautmaņa universitātes izsniegtos augstākās izglītības dokumentus.
Par viltotu atzīts arī kāda Jura Markovska diploms, BNS informēja SAB priekšnieka vietnieks Uldis Dzenītis. Tomēr krimināllieta šajā lietā izbeigta noilguma dēļ.

Lietas materiālus SAB saņēma 1999. gadā, neilgi pēc jaunā krimināllikuma stāšanās spēkā, bet noziedzīgie nodarījumi veikti laikā no 1995. līdz 1997. gadam. Tā kā krimināllikums par šādiem nodarījumiem paredz divu gadu noilgumu, tā termiņš lielākajā daļā noziedzīgo epizožu jau ir pagājis, skaidroja Dzenītis.

Viņš klāstīja, ka ir konstatēts noziedzīga nodarījuma fakts, taču vainīgās personas nav iespējams saukt pie atbildības noilguma dēļ.

Tomēr SAB atzinis par viltotiem trīs RAU diplomus, par ko informējis Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts civildienesta pārvaldi. Šīm institūcijām būs jālemj, vai diplomus atzīt par nederīgiem un vai personas, kurām tie ir, var turpināt darbu valsts institūcijās.

SAB no lietas izdalījis Rīgas domes (RD) deputāta Jura Karlsona un Ziemeļu rajona izpilddirekcijas Nekustamā īpašuma un denacionalizācijas nodaļas vadītāja Andreja Branta lietas, kuri viltotos diplomus izmantojuši, lai iestātos citās mācību iestādēs, bet pārējās epizodēs lieta izbeigta.

Dzenītis arī paskaidroja, ka diplomi nav viltoti "fiziski", bet saturiski, proti, cilvēki, kas tos saņēmuši, nav reāli apguvuši zināšanas. Piemēram, Brants saņēmis diplomu pēc tam, kad desmit dienās, no kurām divas bijušas brīvdienas, nokārtojis divu kursu eksāmenus.

Savukārt kāda no RAU vadošajām amatpersonām savās liecībās skaidrojusi, ka kādai personai diploms izsniegts "avansā", jo tā bijusi augstā amatā un RAU bijis "izdevīgi saglabāt ar to labas attiecības".

Izmeklēšanas laikā SAB pārbaudījis vairāk nekā 160 RAU diplomus, par kuriem bijušas aizdomas, ka tie varētu būt viltoti, tomēr lielākā to daļa izrādījušies īsti, taču nesakārtoti, piemēram, vairākiem diplomiem bijuši vienādi numuri. Dzenītis uzskata, ka tas ir "tā haosa rezultāts, kas laikā no 1995. līdz 1997. gadam valdīja RAU diplomu uzskaitē un reģistrācijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!