Foto: F64

Par spīti tam, ka pasaulē norisinās dažāda veida agresija, Latvija tomēr nav tā nedrošākā vieta pasaulē, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1:1" apgalvoja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis.


Otrdienas raidījumā "1:1" vadītājs Gundars Rēders SAB direktoru Maizīti iztaujāja ne tikai par speciālajām atļaujām valsts noslēpumam, bet arī par specdienestu darbību un esošajiem apdraudējumu veidiem Latvijai.

"Pagājis pavisam mazs laiks, lai mēs izteiktos par citas valsts specdienestiem," runājot par Briseles teroraktiem, uzsvēra SAB direktors. Viņš arī sacīja, ka drošības iestādes nodarbojas ar informācijas vākšanu par personām, kas, iespējams, nodarbojas ar terorismu. "Tas ir ļoti grūts darbs," pauda Maizītis.

"Terorisms ir bīstams noziegums. Tas lietots kā instruments pat nesaprotamu mērķu sasniegšanai. Tas ir drauds mums visiem," raidījumam pauda Maizītis. Viņš norādīja, ka Latvija nav tā nedrošākā vieta pasaulē. "Taču mēs nevaram dzīvot pašampierinātībā. Tas nenozīmē, ka tas nevar skart Latviju. Par to ir jādomā," uzsvēra SAB direktors.

Savukārt sarunā par migrantu plūsmu Maizītis atgādināja, ka citās valstīs migrantu apturēšanai tiek izmantots ne tikai žogs, bet arī bruņotie spēki. Viņš uzsvēra, ka migrantu pārvietošanos nosaka ģeopolitiskie procesi. Arī specdienesti ir informēti par migrantu plūsmas sekām.
"Mēs zinām, kādā veidā notiek šī pārvietošanās," par migrāciju sacīja Maizītis.

Runājot par Krievijas ietekmi Latvijā un citviet pasaulē, Maizītis neslēpa, ka, piemēram, Latvijā Krievijas ietekme ir jūtama. Tāpat viņš uzsvēra, ka Krievija atvēlējusi arī budžeta līdzekļus dažādu sabiedrisko organizāciju darbībai tieši Latvijā.

"Mums ir pierādījumi, ka pagājušā gada drošības pasākumi 16. martā tika finansēti no Krievijas budžeta," sacīja Maizītis. Tāpat viņš arī uzsvēra, ka Latvijā ir cilvēki, kas mēģina ietekmēt sabiedrisko domu. Viņš raidījumā konkrētu cilvēku vārdus neatklāja.

Runājot par "Kremļa troļļiem" un mediju vidi, Maizītis aicināja cilvēkus kritiski vērtēt informāciju, kas pieejama dažādos ārvalstu un Latvijas medijos. "Svarīga ir kritiskā domāšana. Meli publiskajā telpā pastāv," pauda SAB direktors.

Maizītis arī uzsvēra, ka Krievija NATO valstis uztver kā ienaidnieku. "Nezinu, kāpēc tā, jo NATO valstis taču nevienu brīdi Krieviju nav definējusi par ienaidnieku," komentējot Krievijas mērķus Latvijā, pauda Maizītis.

"Notiek karš un dažāda veida agresija. Tā ir realitāte," sacīja Maizītis, taču viņš pauda, ka 3. Pasaules karš nav sācies.

Savukārt sarunā par Latvijas politisko vidi un valsts drošību, Maizītis uzsvēra, ka cilvēkiem ir jākalpo savas valsts drošības labā. "Mums ir jāvēlas savu valsti. Ir jaapzinās, ka valstij ir jākalpo, jāiet armijā un drošības institūcijās," sacīja Maizītis. "Nevar domāt, ka valsts pastāvēs pati no sevis. Tas ir jāsaprot arī politiķiem".

"Jābūt gribošiem sadzīvot šajā valstī, nevis citā. Pārējais tad ir nieks," sacīja Maizītis.

Raidījuma vadītājs Rēders SAB direktoru iztaujāja arī par speciālajām atļaujām valsts noslēpumam, kā arī to piešķiršanu vai nepiešķiršanu amatpersonām.

"Visi man ir vienādi mīļi, bet līdz brīdim, kad runa ir par valsts drošību," par speciālajām pielaidēm valsts noslēpumam sacīja Maizītis. Viņš vairākkārt uzsvēra, ka nekomentēs konkrētu valsts amatpersonu speciālo atļauju valsts noslēpumam piešķiršanu vai nepiešķiršanu.

"Jā, ir bijušas reizes, kad personām nav pateikts, kāpēc tā ir lemts," pauda Maizītis, taču viņš norāda, ka intervijās tiek mēģināts maksimāli skaidrot, kāpēc speciālā atļauja nav piešķirta. Viņš arī uzsvēra, ka reizēm deputāti nāk klajā ar savām interpretācijām par speciālajām atļaujām valsts noslēpumam.

Rēders Maizīti iztaujāja arī par čekas maisiem. "Čekas maisi nekad nepalīdzēs tikt galā ar mūsu pagātni, jo tie ir sarežģīti procesi sabiedrībā," pauda Maizītis. "Ir kartiņa, ir vārds un uzvārds, bet to, ko viņš ir noziņojis, būs grūti pateikt." viņš pauda. Tāpat SAB direktors sacīja, ka daudzi cilvēki, kas bija ziņotāji, ir miruši. "Zinot, kāda ir šī kartotēka, to var pētīt zinātnieki," sacīja Maizītis.

Vēstīts, ka otrdien SAB publicēja ziņojumu par biroja darbību pagājušajā gadā. SAB konstatējis, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) nereti izmanto šantāžu un draudus, lai nodrošinātu sadarbību ar vēlamām personām. SAB pērn ir fiksējis vairākus gadījumus, kuros bijuši iesaistīti Latvijas iedzīvotāji un FSB darbinieki.

"Esmu gandarīts ar savu kolēģu paveikto," tā par SAB ziņojumu par biroja darbību pagājušajā gadā sacīja Maizītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!