Foto: EPA/Scanpix/LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) nolēmis izsniegt pielaides valsts noslēpumam pieciem Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) deputātiem, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Laikraksts norāda, ka gandrīz trīs mēnešus Saeimas NDK nevarēja pilnvērtīgi darboties un sasauca tikai pāris sēžu, jo SAB vērtēja, vai no visām frakcijām darbam komisijā izvirzītie deputāti pielaižami valsts noslēpumam. Šī iemesla dēļ komisijas sēdēs nebija iespējams pulcēt deputātu vairākumu.

Laikraksts vēsta, ka pieciem komisijas deputātiem speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu tiks izsniegta un komisijas vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) jaunnedēļ sasauks sēdi.

"Diena" atgādina, ka NDK nodrošina parlamentāro kontroli pār specdienestiem. Tajā darbojas pa vienam deputātam no katras frakcijas.

Iepriekš bija zināms, ka jau kādu laiku pieeja valsts noslēpumam ir trim šīs komisijas deputātiem –Kučinskim, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) un viņas biedrei Inesei Lībiņai-Egnerei (JV).

Par to, vai pielaidi saņems, trešdien aizvien vēl nebija informēts Daniels Pavļuts (A/P) un Valērijs Agešins (S), savukārt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcija vēl nav izlēmusi, ko virzīt darbam šajā komisijā kriminālvajāšanai izdotā Jura Juraša vietā.

Laikraksts atgādina, ka deputāts Aldis Gobzems trešdien izslēgts no "KPV LV" frakcijas, kas viņu virzīja darbam NDK. Jau pērn, kad Gobzemam uzticēja veidot valdību, SAB vadītājs Jānis Maizītis izteicās, ka par Gobzema pagātni varētu būt nepieciešama padziļināta pārbaude, kas varētu ilgt līdz pat pusgadam. Pats Gobzems "Dienai" stāstījis, ka vienmēr rīkojies Latvijas valsts labā un tā arī turpināšot, tāpēc ir pārliecināts, ka pielaidi saņems. Pašlaik nav zināms, vai "KPV LV" frakcija uz NDK Gobzema vietā virzīs kādu citu deputātu.

Tomēr to, ka komisijā beidzot varēs nodrošināt kvorumu un iknedēļas sēdes varēs notikt, apliecinājusi SAB pārstāve Iveta Maura, kura, nekomentējot lēmumus par konkrētām personām, pastāstīja, ka speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam ir izsniegta pieciem Saeimas Nacionālās drošības komisijas locekļiem.

Komisijas vadītājs Kučinskis laikrakstam atzinis, ka rēķinājies, ka nākamajā nedēļā vairākumam komisijas deputātu pielaidēm vajadzētu būt pieejamām, jo būs pagājuši trīs mēneši, kas ir likumā noteiktais termiņš, kurā SAB bez papildu pārbaudēm jāizvērtē personas atbilstība iespējai saņemt pielaidi darbam ar valsts noslēpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!