Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pēc pārbaudes nav atklājis nekādu savu darbinieku saistību ar gaļas kontrabandas piesegšanu vai atbalstīšanu, informēja SAB priekšnieka vietnieks Uldis Dzenītis. Savu pārbaudi par SAB darbinieku iespējamo saistību ar minēto lietu pēc ģenerālprokurora Jāņa Maizīša veic arī Ģenerālprokuratūra.
Dzenītis pastāstīja, ka piektdien pēc sarunas ar informācijas pirmavotu - atstādināto ekonomikas policijas darbinieku Normundu Margēviču - secinājis, ka nav nekādu faktu, pieņēmumu vai informācijas, kas apliecinātu jelkādu SAB darbinieku saistību ar kontrabandu.

Šādus pieņēmumus vai pierādījumus neesot minējis arī Margēvičs, kurš tikai pastāstījis, ka ilgus gadus pazīstot divus cilvēkus - Guntaru Kalniņu un Arnoldu Babri. Abus šos cilvēkus viņš pazīstot profesionālas saistības dēļ - Kalniņu kopš 1996.gada kā firmas "Spektrs K" vadītāju, kura nodarbojas ar konfiscēto preču realizētāju, kurš esot lielisks profesionālis ar labu izglītību un prokurora pieredzi. Savukārt Babri Margēvičs pazīstot kopš 1999.gada kā SAB darbinieku, kas ilgus gadus sadarbojas ar ekonomikas policiju.

Dzenītis informēja, ka Kalniņš nekad neesot strādājis un nestrādājot SAB, savukārt Babris SAB strādājot jau ilgu laiku. Nekas no iegūtajām ziņām un Margēviča teiktā nedodot pamatu atstādināt no amata viņu vai kādu citu SAB darbinieku, uzsvēra Dzenītis. SAB izpētītā informācija jau nodota Ģenerālprokuratūrai.

Margēvičs paskaidrojumos SAB, kurus iesniedzis arī rakstiski, apgalvojis, ka ne Saeimas tautsaimniecības komisijai, nedz komisijas priekšsēdim Kārlim Leiškalnam neesot minējis šos divus cilvēkus kādā citā kontekstā.

Savukārt Leiškalns sacīja, ka tādā gadījumā ne tikai viņš, bet visa komisija un arī klātesošie žurnālisti ir pārpratuši Margēviča teikto. "Ja viss iepriekš sacītais nav taisnība, tad kāpēc viņš vispār nāca pie manis un lūdza policijai piemērot liecinieku aizsardzības programmu? Tad, ja nekas tāds nav noticis un minētās abas personas nav bijušas gaļas kontrabandas piesedzēji, lai viņš ņem savu ieroci un iet strādāt, un vairs nenāk pie manis," sacīja deputāts.

Viņš arī uzsvēra, ka tas par kaut ko liecinot, ja cilvēks vienas nakts laikā ir mainījis savu liecību. "Viņš vienkārši ir no visa nobijies," uzskata Leiškalns. SAB uzsāka pārbaudi pēc tam, kad Margēvičs ceturtdien Saeimas komisijai nosauca iespējamo SAB darbinieku uzvārdus - Kalniņš un Babris, par kuriem uzdevušies kontrabandā iesaistītie cilēki, uzrādot biroja darbinieku apliecības.

Margēvičs, kurš ceturtdien ieradās uz komisijas sēdi, lai sniegtu informāciju par šo lietu, arī nodeva deputātiem dokumentus, kuri glabāsies komisijas seifā. Viņš deputātam stāstījis, ka viņam un viņa ģimenei kopš šīs lietas izmeklēšanas sākuma divreiz draudēts. Vienreiz draudētājs bijis anonīms, bet 16.septembrī draudus pa tālruni izteicis viņam pazīstams cilvēks, kurš ieteicis "apstāties".

Margēvičs lūdzis viņam piemērot liecinieku aizsardzības programmu un trešdien Valsts policijas priekšniekam lūdzis, lai viņam ļauj nēsāt dienesta ieroci, kuru viņam atņēma pēc atstādināšanas no amata. Šo lūgumu Rekšņa apmierinājis, kā arī nolēmis, ka policija no ceturtdienas Margēviču apsargās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!