Satversmes Aizsardzības birojs (SAB) Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) atzinumā noliegts, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ir sadarbojies ar LPSR Valsts drošības komiteju (VDK), informē Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļas vietas izpildītāja Inga Aulmane.
Ventspils pārstāve norāda, ka interneta portālā kompromat.lv ievietotie dokumenti, kuri apgalvo, ka Lembergs ir sadarbojies ar VDK, ir safabricēti. Pēc iepazīšanās ar kompromat.lv redzamajiem dokumentiem TSDC atzinis, ka tos nav sagatavojusi LPSR VDK, teikts Ventspils domes izplatītajā paziņojumā.

Portālā kompromat.lv iepriekš bija ievietota informācija, kur redzama ar roku aizpildīta krieviski rakstīta it kā Aivara Lemberga aģenta kartiņa, kurā minēts aģenta segvārds "Pēteris" un savervēšanas datumu 14.02.73. "Pārbaudot aģentūras reģistrācijas uzskaites žurnāla ierakstus par 1972. līdz1973.gadu tika konstatēts, ka no 1972.gada decembra līdz 1973.gada maijam LPSR VDK 5.daļā nav savervēti un reģistrēti aģenti ar segvārdu "Pēteris"," atzinis TSDC.

Tāpat TSDC secinājis, ka agentu kartiņās parasti norādīja pilnu dzīvesvietas adresi, savukārt "Pētera" kartiņā minētas tikai tas, ka aģents dzīvo kopmītnēs.

TSDC uzsver, ka kartiņas otrās puses daļā "Atzīmes" nekad pēc 20.gadsimta 50.gadiem nav ticis uzrādīts operatīvais darbinieks, kurš vadījis aģentu, kā tas redzams kompromat.lv ievietotajā kartiņā, jo šajā sadaļā parasti uzrādīta tikai VDK struktūrvienība, kurā iekļauts aģents.

Pārbaudēs atklātas vēl dažādas kļūdas, kuras liecinot, ka kompromat.lv ievietotajā kartiņa nav oriģinālā VDK aģenta karte. TSDC noliedz, ka oriģināls varētu būt cits kompromat.lv redzamais dokuments – 16.05.1990 it kā izsniegta izziņa par to, ka Lembergs esot PSRS VDK rezerves virsnieku uzskaitē. TSDC raksta, ka "aptaujājot vairākus bijušās LPSR VDK darbiniekus, visi apgalvo, ka šāda rakstura izziņas VDK nekad neizsniedza fiziskām personām uz rokas. Nepieciešamās ziņas vienmēr (TSDC pasvītrojums) tika pārsūtītas pa slepenās lietvedības kanāliem..."

"No augstākminētā izriet, ka Jūsu vēstulei pievienotie dokumenti nav oriģināli LPSR VDK dokumenti, tos nav sastādījusi LPSR Valsts drošības komiteja," pēc kompromat.lv kopiju izpētīšanas Lembergam apstiprinājis TSDC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!