Foto: DELFI
Satversmes aizsardzības birojs (SAB) noraida vairāku Saeimas deputātu veltīto kritiku par ikgadējā ziņojuma par Latvijas nacionālo drošību kvalitāti.

Vairāki opozīcijas deputāti ceturtdien Saeimas sēdē norādīja uz nacionālās drošības aspektiem, kas ziņojumā nav analizēti nemaz vai nepilnvērtīgi, kopējot iepriekšējos gados rakstīto.

SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa, lūgta komentēt deputātu veltīto kritiku, teica, ka SAB ziņojumu par nacionālo drošību sagatavojis atbilstoši Ministru prezidenta Valda Dombrovska rīkojumam. Ziņojums gatavots, balstoties uz ministriju sniegto informāciju, un nesatur SAB operatīvi iegūtu informāciju.

Ziņojums par nacionālo drošību ir publisks un būtiski atšķiras no cita SAB gatavota dokumenta - valsts apdraudējuma analīzes, kas ir visaptverošs izvērtējums, kurā tiek noteikti esošie un potenciālie nacionālās drošības apdraudējumi vai riska faktori. Tā tiek sagatavota reizi četros gados.

Valsts apdraudējuma analīzi SAB kopā ar Drošības policiju un Militārās izlūkošanas un drošības dienestu sagatavoja pērn, un uz tās pamata tika sagatavota un valdībā apstiprināta Nacionālās drošības koncepcija.

"Savukārt ziņojuma par nacionālo drošību teksta formulējums un redakcija izriet no ministriju piedāvājuma. SAB šajā gadījumā bijusi koordinējoša loma," norādīja Rāta-Saliņa.

Ziņojums par aktualitātēm un pērn paveikto SAB darba jomā, proti, izlūkošanas un pretizlūkošanas un klasificētās informācijas aizsardzības darbā, ir atsevišķs dokuments, kas drīzumā tiks skatīts valdībā.

Pēc pilnā ziņojuma izskatīšanas valdībā ikvienam interesentam būs pieejama šī ziņojuma publiskā daļa.

Saskaņā ar premjera ikgadējo ziņojumu par nacionālo drošību 2010.gadā ir iezīmējušies trīs galvenie nacionālās drošības aspekti - ekonomikas un finanšu krīze un tās pārvarēšana, kolektīvā aizsardzības sistēma un virtuālās vides drošības riski un izaicinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!