Foto: LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) mēneša līdz divu mēnešu laikā izlems, vai Latvijas Bankas (LB) prezidentam Ilmāram Rimšēvičam atstāt spēkā pielaidi darbam ar valsts noslēpuma objektu.

SAB vadītājs Jānis Maizītis, kuru Saeima ceturtdien apstiprināja amatā uz otru pilnvaru termiņu, vaicāts, cik ilgā laikā birojs varētu izlemt šo jautājumu, atbildēja, ka precīzi ir grūti atbildēt, bet "pa mēnesi vai diviem būtu jātiek skaidrībā".

Jau ziņots, ka korupcijas lietā aizdomās turētajam LB prezidentam joprojām ir spēkā pieeja valsts noslēpumam, viņš gan to nevarot izmantot, jo viņam liegts pildīt amata pienākumus.

Rimšēvičam izsniegtā pielaide valsts noslēpumam pašlaik nav anulēta. "Tāds negatīvs lēmums nav pieņemts," iepriekš sacīja Maizītis.

Ziņots arī, ka SAB savas kompetences robežās sācis pārbaudīt informāciju attiecībā Rimšēviču. Birojs pārbaudīs visu informāciju, kas ir tiesībsargājošo iestāžu rīcībā. Tiks pārbaudīta gan publiski pieejamā informācija, gan informācija, kas ir tikai SAB rīcībā.

Rimšēvičam ir izsniegta speciālā atļauja pieejai sevišķi slepenai klasificētai informācijai. Ņemot vērā, ka Rimšēvičam ir piemērots drošības līdzeklis un savus amata pienākumus viņš šobrīd nevar veikt, pieejas valsts noslēpumu saturošai informācijai Rimšēvičam nav, iepriekš informēja SAB.

Tāpat valsts noslēpumu aizsargājošā iestāde informēja, ka Rimšēvičam nav spēkā esoša sertifikāta darbam ar NATO un Eiropas Savienības (ES) klasificēto informāciju, līdz ar to viņa rīcībā nevar nonākt šo starptautisko organizāciju klasificētā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!