Foto: LETA
Krievijas ārpolitikas slēptie mērķi ir diskreditēt Latviju, pārmetot mūsu valstij fašisma atdzimšanu, vēstures pārrakstīšanu, piedēvējot Latvijai izputējušas valsts tēlu, uzsverot krievvalodīgo iedzīvotāju mērķtiecīgu diskrimināciju, liecina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pērnā gada pārskats. Mērķu īstenošanai izmantoti mediji un dažādas organizācijas.

SAB norāda, ka publiski Krievijas amatpersonas pauž vēlmi konsolidēt ārvalstīs dzīvojošo kopienu, pastiprināt ar to sadarbību, pilnveidot informatīvo ietekmi, tomēr visbiežāk īstenotās ārpolitikas mērķi nav tieši saistīti ar pašu tautiešu stāvokli. "Deklarēto mērķu neatbilstība faktiskajiem ir lielākais tautiešu politikas radītais Latvijas valsts drošības risks," uzskata SAB.

Savu mērķu sasniegšanai izmantotas mērķtiecīgas propagandas kampaņas, kuru īstenošanā iesaistīti mediji un speciāliem uzdevumiem veidotas organizācijas. SAB norāda, ka šo kampaņu pamatā ir manipulācija ar faktiem vai to tendencioza atlasīšana. "Krievijas propagandas kampaņās savu artavu ieguldījuši televīzijas kompānija "TV centrs" un fonds "Vēsturiskā atmiņa"," gada pārskatā norāda SAB.

Sīkāk analizējot, SAB norāda - "TV centrs" ir specializējies tendenciozu dokumentālu filmu un video sižetu par vēstures tematiku pasūtīšanā, veidošanā un translēšanā. Kā piemēru SAB min filmas "Baltijas nacisms" un "Baltija. Kādas okupācijas stāsts", kas demonstrētas kanālā "TV centrs". Sagatavotajos materiālos Latvijai tradicionāli tiek pārmesta vēstures pārrakstīšana, fašisma atdzimšana, SS karavīru glorifikācija, skaidro SAB.

Savukārt fonds "Vēsturiskā atmiņa", kas izveidots 2008.gadā, lai cīnītos par PSRS skatījumu uz vēstures jautājumiem, darbībā liek uzsvaru uz tendenciozu grāmatu rakstīšanu un popularizēšanu, publisku diskusiju un konferenču rīkošanu.

Atsevišķos gadījumos propaganda var būt vērsta arī ļoti konkrētu mērķu sasniegšanu, skaidro SAB. Piemēram, vairāki Krievijas mediji 2011.gada pirmajā pusē aktivizēja darbu pie tā, lai pēc iespējas negatīvākā gaismā atspoguļotu Visaginas atomelektrostacijas projektu, kā labāko risinājumu reģionā enerģētikas jautājumu risināšanā izceļot Kaļiņingradas atomelektrostaciju. Aktīvi šajā virzienā strādāja Krievijas ziņu aģentūra "Regnum", kas tradicionāli tiek izmantota Krievijas informācijas politikā. SAB norāda, ka vajadzīgais informatīvais fons tiek veidots, tendenciozi variējot ar dažādu ekspertu viedokļiem, katram projektam piemeklējot attiecīgu uzskatu pārstāvjus.

"Šīs propagandas kampaņas uzdevums ir veidot sabiedrisko domu un jomas ekspertu viedokli noteiktā virzienā, un tai tiek pieskaņoti arī citi dažādu institūciju, tai skaitā specdienestu, īstenoti pasākumi," gada pārskatā norāda birojs.

Birojs bažījas, ka ilgstoša ārvalstu propagandas ietekme un centieni manipulēt ar diasporu var kaitēt Latvijas starptautiskajam tēlam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!