Foto: LETA

Latvijai lemjot nojaukt tā dēvēto Uzvaras pieminekli Pārdaugavā, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) saskata vairākus riskus no Krievijas puses, tostarp iespējamas provokācijas un kiberuzbrukumus.

SAB pavēstīja, ka birojs ir izskatījis Tieslietu ministrijas sagatavoto ziņojumu par pieminekļa demontāžas, pārvietošanas un pārveides iespējamajiem juridiskajiem risinājumiem un iesniedzis ministrijai atzinumu par iespējamajiem riskiem.

Ņemot vērā, ka vēstures jautājumus oficiālā Krievija izmanto gan kā iekšpolitisku, gan ārpolitisku instrumentu un, balstoties uz pieredzi ar līdzšinējo Krievijas reakciju dažādās situācijās vēstures tematikas kontekstā, lemjot pieminekli nojaukt, SAB vērtējumā var būt jārēķinās ar Krievijas atbildes pasākumiem.

Iespējamie būtiskākie riski var būt sekojoši, proti, palielināti Krievijas kiberuzbrukumi kritiskai infrastruktūrai un citiem valstiski nozīmīgiem sektoriem, intensīvas propagandas vēršana pret Latviju, fizisku provokāciju riska pieaugums, ņemot vērā prokremliski noskaņotās sabiedrības daļas noskaņojumu.

Tāpat SAB pieļauj iespējamas individuālas sankcijas pret amatpersonām, kuras ierosinātu vai atbalstītu pieminekļa nojaukšanu. Nav izslēgta arī izmeklēšanu un krimināllietu ierosināšanu Krievijas Izmeklēšanas komitejā - nodaļā, kas izmeklē ar nacisma reabilitāciju un vēstures falsifikāciju saistītus noziegumus.

Starp riskiem arī saskatāma Krievijas ietekmes organizāciju aktivizēšana Latvijas diskreditācijai un provokācijas pret Latvijas diplomātisko personālu un objektiem Krievijā.

LETA jau vēstīja, ka Saeimas Ārlietu komisija 6.maijā balsojumā atbalstīja ieceri apturēt Latvijas un Krievijas vienošanās pantu, kas regulē memoriālo būvju un masu apbedījumu vietu uzturēšanu.

Komisija vērtēja starpvalstu vienošanās par Latvijas teritorijā dzīvojošo Krievijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību 13.pantu, kas līdz šim minēts kā galvenais arguments Rīgā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa aizsardzībai.

Par šī panta apturēšanu nobalsoja seši deputāti, savukārt viens balsošanā nepiedalījās. Kopumā komisijā ir deviņi deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!