Foto: LETA

Līdzšinējo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju Jāni Maizīti virzīs apstiprināšanai Saeimā uz otro pilnvaru termiņu, trešdien pēc Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes paziņoja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents atklāja, ka NDP par Maizīša kandidatūru SAB vadītāja amatam vienojušies vienbalsīgi. Valsts pirmā amatpersona pauda, ka Maizītis apliecinājis profesionalitāti, neatkarību un principialitāti, aizsargājot valsts drošību.

Vējonis aicināja Saeimas deputātus lēmumu pieņemt atbildīgi un nevilcinoties.

Līdz šim nav bijusi skaidrība nedz par to, vai Saeima varētu paust atbalstu pašreizējā Satversmes aizsardzības biroja direktora Maizīša pārvēlēšanai, nedz par to, vai politiķiem padomā ir kādi citi iespējamie kandidāti uz SAB vadītāja amatu.

Vēstīts, ka partijas gaidīja Vējoņa un NDP lēmumu šajā jautājumā.

Saskaņā ar likumu SAB direktoru ieceļ Saeima pēc NDP priekšlikuma. Pašreizējais Maizīša pilnvaru termiņš beidzas maijā. Kandidātu SAB vadītāja amatam izvirza NDP, bet gala lēmumu par šo jautājumu pieņem Saeima. Maizītis Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paziņoja, ka viņam pagaidām nav bijuši nopietni piedāvājumi kandidēt uz vēl vienu termiņu SAB vadītāja amatā.

Savukārt Gunārs Kūtris intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" iepriekš sacīja, ka gadījumā, ja pašreizējo SAB vadītāju Jāni Maizīti nevirzīs uz otro termiņu SAB vadītāja amatā, tad viņš būtu gatavs kandidēt uz šo amatu.

Maizītis SAB priekšnieka amatā tika apstiprināts 2013. gada 14. martā. Pienākumus viņš sāka pildīt tā paša gada 2. maijā. SAB direktoru ieceļ amatā uz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!