Foto: Shutterstock
Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vajadzībām netiks celta jauna ēka, bet gan tā vajadzībām tiks pielāgots vēsturiskais Rīgas Kara hospitālis, kas atrodas Invalīdu ielā 1, Rīgā, vēsta "lsm.lv", atsaucoties uz Latvijas Radio VAS "Tiesu namu aģentūra" (TNA) noskaidroto.

Namu komplekss Invalīdu ielā 1 "ir vieta, kur satiekas Invalīdu, Upes un Hospitāļu iela. Daudziem tā vēl asociējas ar vietu, uz kuru bija jādodas pārbaudīt veselību pirms iesaukšanas armijā. Šodien aiz augstā žoga padomju laikā celtā ēkā strādā Valsts tiesu ekspertīžu birojs, bet līdzās tam atrodas liela, gaišdzeltena 19. gadsimta ēka – kādreizējais Rīgas Kara hospitālis. Pašlaik redzams, ka aiz žoga sākušies būvdarbi," vēsta radio.

"Tas, ko es šobrīd varu pastāstīt – vecajā Kara hospitālī, par ko februārī ir deklasificēta informācija, atradīsies SAB," radio atklāja TNA vadītāja Santa Sausiņa.

Tieslietu ministrija (TM) šo teritoriju pārņēma pirms četriem gadiem ar mērķi pielāgot to tieslietu iestāžu vajadzībām, un SAB jaunās telpas ir viena no tām. Kara hospitāļa atjaunošanā pēc iespējas tikšot saglabāts vēsturiskais mantojums, kā arī pilnībā saglabāta vēsturiskā fasāde. Arī iekštelpās netikšot veiktas principiālas izmaiņas sākotnējā plānojumā. Atjaunot plānots arī netālu esošo padomju laika slimnīcas korpusu, kura vienā daļā pašlaik atrodas Valsts tiesu ekspertīžu birojs.

Šīs ēkas atjaunošanā varētu būt jāiegulda līdz 20 miljoniem eiro, atzīmējusi Sausiņa.

Aģentūra LETA, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, šā gada janvāra beigās vēstīja, ka SAB jauno ēku varētu būvēt Rīgā, Skanstes rajonā, bet februāra vidū ziņoja, ka SAB paredzēts būvēt jaunu ēku blakus bijušajam Brasas cietumam Rīgā, Upes ielā 1A.

Valdības mājaslapā ievietotais neklasificētais dokuments liecina, ka 2016. gada maijā toreizējā Māra Kučinska (ZZS) valdība konceptuāli atbalstīja SAB izvietošanu nekustamajā īpašumā, kas ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Tieslietu ministrijas (TM) personā, vēstīja LETA.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) preses sekretārs Andris Vitenburgs apstiprināja, ka Valsts kanceleja slepenības statusu minētajai informācijai noņēmusi pēc Bordāna ierosinājuma, lai novērstu turpmākās spekulācijas ap TM piedāvāto alternatīvo risinājumu Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas atrašanās vietai.

Minētajā adresē, kas ir blakus bijušajam Brasas cietumam atradīsies administratīvās ēkas tieslietu nozares iestādēm. Patlaban būvdarbi jau sākušies. Tāpat zināms, ka šajā adresē būs telpas SAB, Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālajam aparātam un Valsts tiesu ekspertīžu birojam un tā laboratorijai, februārī vēstīja LETA.

Upes, Invalīdu un Hospitāļu ielas rajonā – bijušā kara hospitāļa teritorijā jau patlaban ir izvietots Valsts tiesu ekspertīžu birojs, taču tā telpas neatbilst nepieciešamajām prasībām.

Publiski zināms, ka SAB patlaban izvietots Miera ielā, iepretim Rīgas Lielajiem kapiem, savukārt Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālais aparāts ir izvietots Stabu ielā.

Vitenburgs iepriekš apliecināja, ka pēc teritorijas pārņemšanas 2016. gadā TM valdījumā šajā īpašumā tika apzināts apstādījumu stāvoklis, veikta dendroloģiskā izpēte un sagatavoti teritorijas apsaimniekošanas priekšlikumi.

TM tobrīd neatklāja, cik izmaksās Upes ielas iestāžu kompleksa būvniecība un kad to plānots pabeigt.

Tāpat jau ziņots, ka no Saeimas Juridiskajā komisijā pērn martā pārrunātā izrietēja, ka 2021. gada SAB budžets pieaugs teju divas reizes. Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju finansējuma pieaugums ir saistīts ar jaunas ēkas būvniecību SAB vajadzībām.

Tieslietu ministrijas budžetā Satversmes aizsardzībai 2021. gadā finansējums varētu palielināties vairāk nekā par 20 miljoniem eiro.

Ne pērn, ne šā gada sākumā SAB nekomentēja šī pieauguma iemeslus un neapstiprināja to, ka birojam paredzēts būvēt jaunu ēku.

Tāpat nav zināms, vai šādu plānu realizēšanā jau veikti kādi projektēšanas un tamlīdzīgi darbi.

"SAB saimnieciskā darbība, kā arī iestādes uzturēšana notiek saskaņā ar valstī spēkā esošo likumdošanu un normatīvajiem aktiem, tajā skaitā likumu "Par valsts noslēpumu''. Sīkāki komentāri par šo tēmu būtu nelikumīgi," aģentūrai LETA iepriekš norādīja SAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!