Foto: PantherMedia/Scanpix

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pārbauda vēl 28 Saeimas deputātu atbilstību valsts noslēpuma pielaides saņemšanai.

AB preses pārstāve Iveta Maura pastāstīja, ka šobrīd spēkā esoša speciālā atļauja darbam ar valsts noslēpumu ir divpadsmit Saeimas deputātiem. 28 deputātu personu pārbaudes lietas ir izskatīšanas stadijā lēmuma pieņemšanai par pieejas izsniegšanu vai pagarināšanu.

Pieprasījums pēc pielaides nav iesniegts vai arī nav nepieciešams darbs ar valsts noslēpumu 60 deputātiem. No šiem deputātiem sešiem parlamentāriešiem jau iepriekš SAB bija liedzis pieeju valsts noslēpumam laikā, kad viņi ieņēma parlamentārieša amatu iepriekšējos Saeimas sasaukumos.

SAB arī apliecināja, ka par pielaides saņemšanu joprojām turpinās pārbaudes par diviem valdības ministriem, taču viņu vārdus birojs neatklāj. Latvijas Televīzija ziņoja, ka pielaidi valsts noslēpumam joprojām nav ieguvuši divi valdības ministri - veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Divi iepriekšējās valdības ministri Baiba Broka (VL-TB/LNNK) un Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) bija spiesti savu politisko karjeru valdības ministra amatā beigt tieši tādēļ, ka nesaņēma pielaidi valsts noslēpumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!