Domas par Latvijas Nacionālās bibliotēkas "Gaismas pils" celtniecību Latvijas sabiedrībā dalās, liecina pētījumu firmas "Latvijas fakti" (LF) veiktajā aptaujā šā gada augustā.
Viennozīmīgu atbalstu "Gaismas pils" celtniecībai pauda 15,7% aptaujāto, bet vēl 29,8% respondentu atbildēja, ka viņi drīzāk atbalsta nekā neatbalsta šī projekta īstenošanu, informēja sociologs Aigars Freimanis.

Kategoriski pret "Gaismas pils" celtniecību ir 29,3% aptaujas dalībnieku, bet vēl 15,4% aptaujāto ieņēma kritisku, bet ne tik krasi noraidošu pozīciju - drīzāk neatbalsta.

Tātad kopumā sabiedrībā "Gaismas pils" celtniecību atbalsta 45,5%, bet neatbalsta 44,7% iedzīvotāju. Salīdzinoši neliels ir to aptaujāto Latvijas iedzīvotāju skaits - 9,9%, kuriem nebija konkrēta viedokļa jautājumā par LNB būvniecību.

Lielākais atbalstītāju īpatsvars - 66,8% - LNB projekta īstenošanai vērojams jauniešu vidū vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Jo gados vecāki ir respondenti, jo lielāks ir LNB celtniecības pretinieku skaits.

Pretēji uzskati šajā jautājumā dominē latviešu un cittautiešu auditorijās. Ja latviešu vidū lielākā daļa jeb 56,4% respondentu pauda atbalstu LNB būvniecībai, tad cittautiešu vidū vairākums jeb 58,3% aptaujāto pauda noraidošu attieksmi pret šī projekta īstenošanu.

Aptaujas dalībnieki ar vidēju, vidēji augstu un augstu ienākumu līmeni uz vienu ģimenes locekli mēnesī biežāk pauda atbalstu LNB celtniecībai, savukārt finansiāli mazāk nodrošināto respondentu vidū biežāk tika pārstāvēts noraidošs viedoklis.

Sieviešu vidū biežāk tika pausts atbalsts LNB projekta īstenošanai, savukārt vīriešu vidū biežāk tika pārstāvēta pretēja pozīcija.

Reģionos, kur latviešu īpatsvars ir lielāks, - Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē - lielākā daļa aptaujāto atbalstīja LNB projekta īstenošanu, savukārt Rīgā un Latgalē vairākumā gadījumu tika pausta negatīva attieksme.

Respondenti tika lūgti paskaidrot savu viedokli jautājumā par attieksmi pret LNB celtniecību. Tie respondenti, kas šī projekta īstenošanu atbalsta, savu viedokli visbiežāk argumentēja sekojoši - Latvijai ir vitāli nepieciešama moderna, liela bibliotēka, tā cels izglītības līmeni Latvijā, tā būs Latvijas nacionālais lepnums nākotnē.

Tomēr jānorāda, ka arī respondentu vidū, kas visumā atbalsta LNB celtniecību, vairākkārt izskanēja viedoklis, ka projekta pašreizējās izmaksas ir pārāk lielas, atzīst aptaujas veicēji.

Aptaujas dalībnieku vidū, kuri LNB celtniecību neatbalsta, kā arguments šai nostājai dominēja viedoklis, ka projekta īstenošana ir pārāk dārga - Latvija to nevar atļauties un tai paredzētos līdzekļus lietderīgāk būtu novirzīt aktuālāku problēmu risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!